ImportantLocal

LOCAL | De astăzi se pot depune cereri de acordare a ajutoarelor pentru încălzire. Vezi criteriile și actele necesare!

Începând din 17 octombrie botoşănenii pot depune cereri pentru a beneficia de ajutoarele pentru încălzire aferente sezonului rece.

Sprijinul pentru încălzirea locuinţei se acordă de la bugetul de stat pentru pentru principalul sistem de încălzire folosit în locuinţă. Cererile se pot depune de către persoanele care au locuinţa racordată la sistemul centralizat de termoficare, dar şi în cazul celor care au locuinţe încălzite cu surse racordate la reţeaua de gaz metan, energie electrică, sau au sobe pe lemne.

Ajutorul se acordă doar pentru sezonul rece, respectiv 1 noiembrie 2016 – 31 martie 2017.

La stabilirea beneficiarilor ajutoarelor de încălzire se ţine cont de venituri, dar şi de bunurile deţinute de semnatarii cererilor.

Cererile se pot depune la primării, la Modern Calor, asociaţiile de proprietari sau sediul Serviciului Public Local de Asistenţă Socială (SPLAS).

Beneficiarii de energie termică în regim centralizat, persoane fizice, care se încadrează în condițiile prevăzute de lege, pot depune cereri pentru acordarea ajutoarelor de încălzire în sezonul rece 2016-2017.

Cererile și actele doveditoare se primesc, până la sfârșitul lunii octombrie, la Centrul de relații cu publicul al societății Modern Calor, din strada Vârnav, nr. 9 (lângă Școala generală nr. 7).
Programul de primire a cererilor este următorul:
– luni / joi: 07.00-15.30
– vineri: 07.00-13.00

Acte necesare la depunerea cererilor pentru acordarea ajutoarelor de încălzire:

1. Pentru componenţa familiei:

– actele de identitate ale solicitantului şi membrilor familiei (B.I., C.I., C.I.P.);
– certificatele de naştere ale copiilor în vârstă de până la 14 ani;
– certificatul de căsătorie sau, după caz, hotărârea de divorţ;
– adeverinţă eliberată de către asociaţia de proprietari/locatari în care se menţionează numărul membrilor de familie, numele şi prenumele acestora;
– hotărâre definitivă de încuviinţare a adopţiei, de plasament familial al minorului;
– actul din care să rezulte calitatea de tutore sau curator.

2. Pentru venituri:
– adeverinţă de salariat, din care să reiasă venitul net şi valoarea bonurilor de masă, prime, indemnizaţii de hrană, etc;
– talon de şomaj;
– talon de pensie, pentru toate categoriile de pensii;
– talon de indemnizaţie, pentru toate categoriile de indemnizaţii;
– adeverinţă eliberată de Casa de Pensii din care să reiasă dacă figurează cu dosar;
– certificat de încadrare în grad de handicap;

3. Pentru locuinţă:
– contractul de vânzare – cumpărare deţinut de titular;
– contractul de vânzare-cumpărare cu clauză de întreţinere sau cu clauză de habitaţie;
– actul de succesiune deţinut de titular;
– contractul de închiriere deţinut de titular;
– contractul de comodat deţinut de titular;
– împuternicirea legală întocmită de proprietarul locuinţei sau de titularul contractului de închiriere, ori de reprezentantul legal al persoanei singure care nu a împlinit vârsta de 16 ani.

În sezonul rece 2016-2017, modalitatea de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei, va fi reglementata de Ordonanta 27/2013 – pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, cu modificarile si completarile ulterioare. Conform noii legislaţii aplicabile în acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei, începând cu sezonul rece 2015-2016, un beneficiar este eligibil, dacă întruneşte cumulativ următoarele condiţii:

   Crititerii de eligibilitate:

  1. Beneficiază de ajutoare pentru încălzirea locuinţei familiile ori persoanele singure, cetăţeni români, precum şi cetăţeni străini ori apatrizi, cărora li s-a acordat, în condiţiile legii, o formă de protecţie şi au domiciliul sau, după caz, resedinţă în România, stabilită în condiţiile legislaţiei române, care nu îşi pot asigura din bugetul propriu acoperirea integrală a cheltuielilor legate de încălzirea locuinţei şi ale căror venituri sunt situate în limitele prevăzute de lege;
  2. Ajutorul pentru încălzirea locuinţei se acordă familiilor, respectiv persoanelor singure, care se încadrează la punctul precedent, numai pentru locuinţa de domiciliu sau, după caz, de resedinţă a acestora;
  3. Este definit ca:

– persoană singură: persoana care a împlinit vârsta de 18 ani, care locuieşte singură şi nu se mai află în întreţinerea părinţilor, precum şi persoana cu vârstă cuprinsă între 16 şi 18 ani, care locuieşte şi se gospodăreşte singură şi are capacitate de exerciţiu anticipată, potrivit prevederilor art. 40 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare;

– familie: soţul, soţia, precum şi alte persoane, indiferent dacă între acestea există sau nu relaţii de rudenie, care au acelaşi domiciliu ori reşedinţă şi/sau care locuiesc şi gospodăresc împreună , sunt înscrise în cartea de imobil şi sunt luate în calcul la stabilirea cheltuielilor de întreţinere a locuinţei.

  1. Nu deţine bunuri mobile/imobile sau terenuri, aşa cum sunt prezentate ele în lista de excluderi – vezi lista;
  2. Foloseşte ca modalitate de încălzire
    • Energie termică din sistemul centralizat;
    • Gaze naturale;
    • Energie electrică
    • Lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page