„Predau tot timpul ca şi cum în banca a doua de la geam se află propriul lor copil”, este una din constatările făcute de către membrii delegaţiei profesorilor din Colegiul „A.T. Laurian”, întorşi de curând dintr-o mobilitate din Portugalia. Schimbul de experienţă a avut loc la sfârşitul lunii octombrie la Santa Maria da Feira, unde profesori din România, Franţa, Turcia, Slovacia, Slovenia şi Letonia au vizitat câteva şcoli pentru a vedea şi analiza ulterior modalităţile de integrare a copiilor cu deficienţe în sistemul de învăţământ. Proiectul “Sharing the world: disability and displacement”, finanţat de Comisia Europeană în cadrul programului Erasmus+, se derulează la Colegiul Naţional „A.T. Laurian”, iar aceasta a fost o primă mobilitate transnaţională.
Delegaţia botoşăneană a fost formată din directorii Mihaela Prăjinariu şi Ioan Onofrei, profesorii Ana Tanasă – coordonatorul proiectului şi Ionela Iacob – membru al echipei de proiect. Programul întâlnirii a inclus prezentarea sistemelor educaţionale din cele 7 ţări partenere, a şcolilor şi a modului în care copiii cu deficienţe sunt integraţi în sistemul de învăţământ, structurarea activităţilor proiectului în concordanţă cu obiectivele, stabilirea responsabililor privind diseminarea, implementarea, evaluarea şi, mai ales, vizite de studiu la şcolile, grădiniţele şi centrele de învăţământ din Santa Maria da Feira în care sunt integraţi copii cu deficienţe.
Proiectul se va desfășura în perioada 2017 – 2019 și va aduce un plus valoare activităților ce se desfășoară în școlile partenere.