ImportantLocal

LOCAL | Cum se restituie timbrul de mediu

Cei care au plătit deja una dintre formele taxei de poluare mai au de aşteptat până vor recupera banii plătiţi, chiar dacă au câştigat în instanţă. Singura soluţie este să apeleze la un executor judecătoresc pentru a grăbi recuperarea taxelor achitate. Drumul până la decizia definitivă durează cel puţin un an şi jumătate, iar o persoană care vrea banii înapoi de la stat are nevoie de mult timp și nervi pentru asta.

„Primul pas este să depui la registratura ANAF toate documentele, adică actul prin care faci dovada faptului că ai plătit taxa, să depui o cerere de restituire a taxei şi să ai documentele maşinii. Apoi să aştepţi 45 de zile să-ți răspundă ANAF. În cazul unui răspuns negativ de la ANAF, singura soluţie este să apelezi la un avocat şI să acţionezi în instanţă. Aici, de la primul termen până la recursul ANAF mai trec cel puţin 12 luni. După ce ai hotărârea judecătorească definitivă mai depui o cerere la ANAF şI mai aştepţi 45 de zile”, potrivit Digi24.

Problema este că nici după această perioadă nu există certitudinea că proprietarul maşinii va recupera banii daţi drept taxă de poluare pentru înmatricularea maşinii. Este cazul Roxanei Dima care a plătit peste 9.400 de lei contravaloarea timbrului de mediu în 2014. A depus în decembrie 2016 dosarul pentru a lua banii, iar ANAF avea obligaţia să restituie suma.

„Ei spun că în momentul ăsta nu pot să emită o soluţie clară şi concisă pentru cei care au câştigat şi pentru cei care au dosare depuse la ANAF. Există executor să se bage în aşa ceva, dar există şi costuri. Şi costurile astea diferă în funcţie de sumele pe care le avem de recuperat. Undeva la 10% plus taxe”, spune Roxana Dima, solicitant timbru de mediu.

În doar două luni, primele din acest an, fiscul a returnat aproape șapte milioane de lei, după cum arată datele transmise de agenţia de administrare fiscală la solicitarea Digi24. Suma include însă toate taxele auto, indiferent de cum s-au numit ele: primă înmatriculare, de poluare şi timbru de mediu. Din 2013, timbrul de mediu a adus anual încasări de aproape 220 de milioane de euro.

„Timbrul de mediu nu a fost niciodată restituit de bunăvoie de către ANAF. Sigur că au existat situaţii în care timbrul de mediu a fost restituit în parte, având în vedere diferenţa dintre fosta taxă de poluare pe care o plătiseră şi actualul timbru de mediu”, spune Adrian Cuculis, avocat.

Fostul ministru al Mediului avertizează că suma pe care statul trebuie să o restituie va creşte din cauza dobânzilor fiscale.

„Dacă se va alege calea de a-i trimite pe aceşti oameni să-şi caute dreptatea în instanţă, există pericolul ca această sumă să crească cu 20%”, spune Daniel Constantin, fost ministru al Mediului.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page