ImportantLocal

LOCAL | Cum arată super-grădiniţa de stat ridicată la ţară cu 200.000 de euro

Într-o comună din judeţul Botoşani se află una dintre cele mai moderne grădiniţe din mediul rural. La Broscăuţi, peste 70 de copii învaţă zilnic într-o clădire nouă, cu băi separate pentru fiecare grupă şi vestiare personalizate. Totodată, copiii de la Broscăuţi beneficiază de material didactic de top pentru nivelul învăţământului românesc.

De obicei, în mediul rural, mai ales în judeţele sărace din zona de nord-est a ţării, învăţământul preşcolar se confruntă cu lipsuri grave. Spaţiile în care învaţă copiii de grădiniţă sunt, în multe cazuri, mici, vechi, fără autorizaţii sanitare şi cu toalete în curte. O excepţie este, însă, grădiniţa din comuna botoşăneană Broscăuţi.

În localitatea situată la peste 35 de kilometri de municipiul Botoşani, cei peste 70 de preşcolari ai comunei învaţă în condiţii de invidiat. Grădiniţa de la Broscăuţi este una dintre cele mai moderne din mediul rural şi se ridică ca standarde inclusiv peste multe unităţi de învăţământ, pentru preşcolari, de la oraş.

”Este o grădiniţă ultra-modernă”  

Noua grădiniţă de la Broscăuţi a fost dată în funcţiune la începutul acestui an şcolar. A fost construită de la zero prin programul ”Reforma Educaţiei Timpurii” finanţat de Ministerul Dezvoltării Regionale. Prin bugetul local al comunei Broscăuţi au fost asigurate dotările şi o serie de amenajări exterioare. Doar pentru construcţia noii grădiniţe au fost cheltuiţi de la Guvern peste 200.000 de euro. Clădirea este modernă, cu ferestre mari special amenajate pentru ca cei mici să se bucure cât mai mult de lumina naturală. Totodată grădiniţa a fost izolată în aşa fel încât în funcţie de anotimp să asigure confortul termic. Noua locaţie dispune de 4 săli, trei destinate grupelor de grădiniţă şi una clasei pregătitoare.

Totodată grădiniţa dispune de o sală de mese şi o bucătărie cu circuit avizat din punct de vedere sanitar dar şi un cabinet medical propriu dotat cu echipamente noi. Fiecare copil are vestiarul propriu, personalizat, având inscripţionat numele dar şi poza. Evident, fiecare copil este lăsat să-şi decoreze în voie interiorul propriului vestiar. Ceea ce este cel mai important, fiecare clasă şi sală de grupă are toaleta proprie. Practic, fiecare toaletă deserveşte maxim 15 copii. Băile sunt moderne iar educatoarele sunt fericite că au scăpat de privatele din curte.

”Pentru noi este o adevărată binecuvântare. Trebuia să mergem cu copii pe frig la toaletă. Restul rămâneau nesupravegheaţi. Pe cel mic aflat la toaletă nu puteai să-l grăbeşti şi efectiv stăteai cu frica-n sân ce se întâmplă acolo. Mai mult decât atât, este foarte bine pentru copii că nu merg prin frig de fiecare dată când au nevoie la baie”, spune Alina Lazariuc, educatoare la Grădiniţa numărul 1 din Broscăuţi. Anterior generaţii întregi au învăţat într-o grădiniţă veche, cu toaletă în curte şi care la un moment dat era în pericol din cauza alunecărilor de teren. O bună perioadă preşcolarii au învăţat în şcoala gimnazială din localitate.

”Este o grădiniţă ultra-modernă. Am aşteptat de mult această grădiniţă. Ne era foarte greu să ne desfăşurăm activitatea în condiţiile în care grupele de grădiniţă erau în incinta şcolii. Acum pot spune că avem condiţii dintre cele mai bune”, spune Iuliana Apostol, directorul Şcolii din Broscăuţi, de care aparţine administrativ, grădiniţa. La exterior noua grădiniţă dispune şi de un teren cu o suprafaţă specială pentru ca cei mici să nu se lovească când se joacă.

Grădiniţă la ţară cu aparatură modernă   

În grădiniţa de la Broscăuţi învaţă peste 70 de copii, majoritatea preşcolari. Pe lângă spaţiul frumos amenajat, copiii beneficiază şi de mobilier nou dar şi de material didactic modern. În clase şi grupe sunt laptop-uri şi videoproiectoare dar şi cărţi sau jucării. ”Ne ajută mult să ne desfăşurăm activitatea în condiţii bune. Îi ajută pe copii să-şi deschidă orizonturile. Nu se mai poate spune că vin dintr-o lume mai puţin civilizată. Ajung să fie la curent cu ce este nou şi învaţă în condiţii de nivel urban. Ne ajută mult şi pe noi în procesul didactic. Avem tot ce ne trebuie aici la grădiniţă, este un circuit ideal”, spune educatoarea Alina Lazariuc.

Totodată copii sunt curaţi iar elevii de la clasa pregătitoare au uniforme şcolare. Directorul şcolii şi al grădiniţei din Broscăuţi, spune că este o nouă generaţie de părinţi preocupată de educaţia copiilor. ”Deşi suntem în mediul rural, la noi lucrurile se schimbă vizibil. Sunt părinţi care au experienţa străinătăţii, alţii deşi agricultori sau simplii angajaţi au început să-şi schimbe mentalitatea. Poate şi fiindcă suntem aproape de Dorohoi. Dar părinţii investesc masiv în educaţia copiilor şi în această situaţie vor şi condiţii. Iar noi avem noroc că le putem oferi.”, spune directoare şcolii din Broscăuţi. Inclusiv şcoala gimnazială din Broscăuţi este considerată inclusiv de oficialii de la Inspectoratul Şcolar Judeţean din Botoşani una dintre cele mai performante din lumea rurală.

Sursa: adev.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page