25 de meșteri populari consacrați din mai multe zone ale țării, dar și din Botoșani precum și 30 de elevi pasionați de arta populară, s-au întrecut, sâmbătă și duminică, într-o competiție de îndemânare, măiestrie și pricepere, la cea de-a doua ediție a Festivalului Concurs de Ouă Încondeiate, ediția a II-a care s-a desfășurat în satul Rogojești, comuna Mihăileni, microzonă reprezentativă pentru județul Botoșani din acest punct de vedere.
Organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani și Parohia “Nașterea Maicii Domnului” Rogojești în colaborare cu Primăria Comunei Mihăileni, manifestarea desfășurată în casa praznicală din curtea bisericii a adunat întreaga suflare a satului, dornică să descopere cum păstrează, tânăra generație, acest meșteșug tradițional românesc.
“Pentru mine nu e greu, e ușor, pentru că îmi place. Un începător poate să creadă că e greu. Trebuie să fii bun la desen și să îți placă! Culorile predominante sunt roșu și galben, iar cele mai importante simboluri sunt spicul de grâu și crucea.” a spus Ana- Maria Constantin, elevă în clasa a VII-a la Școala nr. 1 Vlădeni, recent premiată cu locul 1 la un Concurs Național de profil desfășurat la Sibiu.
“Eu vin din Ciocănești- Vatra Dornei. De când eram în clasa a doua, am văzut la bunica mea cum încondeia ouă, iar ea la rândul ei a moștenit acest meșteșug de la bunici. Lucrăm modele tradiționale, specifice zonei, dar mai mult în posturi, pentru că vara este treabă multă în gospodărie. Dacă văd un model pe un ștergar, la o biserică, oriunde, și îmi place, întipăresc în memorie și redau, apoi, pe ouă. Niciun ou nu seamănă cu altul. Mergem la târguri, mai învățăm și copiii… Eu am patru fete și numai două încondeiază ouă. trebuie să dăm mai departe acest meșteșug. Săptămâna trecută am fost invitată la Piatra Neamț pentru a îndruma 60 de copii și mă bucur că avem pe cine învăța” a spus meșterul popular Rozina Țâmpău.
“Satul Rogojești este un punct de reper pentru tradiția românească, dar până acum a fost ținut undeva, sub obrog, cineva a umbrit-o, parcă. Dar, datorită grijei pe care o purtăm crendincioșilor din parohia noastră ne-am gândit că ar fi bine să scoatem la lumină această frumoasă artă, acest meșteșug al închistririi ouălor. I-am întrebat dacă ar fi frumos să facem aici un festival oamenii din sat au fost de acord. Iată, cu ajutorul lui Dumnezeu, cu binecuvântarea IPS Teofan și sprijinul doamnei Celica Nistor, am reușit! Ca să faci această încondeiere trebuie să ai dragoste față de frumos. Fiecare localnici așează, în noaptea de Înviere, printre bucatele aduse pentru sfințire, la loc de cinste, ouăle- unele încondeiate, altele vopsite simplu… Prin arta încondeierii ouălor arătăm dragostea noastră creștinească și spiritualitatea poporului român, indiferent unde ne aflăm. E o tradiție românească foarte frumoasă și trebuie să o păstrăm! ” a spus preotul Ioan Flaviu Rus, parohul Biserici cu Hramul “Nașterea Maicii Domnului” Rogojești.
“Mă bucur foarte mult că am reușit să facem acest concurs. Eu m-am născut aici, dar locuiesc în Suceava, și reprezint ambele județe la concursuri. M-am născut cu acest meșteșug acasă, am învățat de la părinți, de la rude… și de la școală, făceam la lucru manual. Atunci nu aveam calculatoare… E greu, dar am reușit să atragem copii din acest sat și să mergem la concursuri, de unde venim cu premii. Predau copiilor la Suceava la o tabără de creație organizată de Muzeul Satului la Cetate, iar aici cu copiii din sat. De lucrat lucrez acasă, iar ouăle pleacă peste tot, în străinătate, la expoziții, dar avem și comenzi. Nu cred să existe un paște fără ouă încondeiate” a declarat meșterul popular Celica Iuliana Nistor, unul dintre organizatori.
Expozițiile personale ale meșterilor populari din Concești, Brodina, Vatra Moldoviței, Paltin, Rogojești, Vlădeni și Bucecea au oferit o multitudine de ouă închistrite, de la așa-zisele ouă cu motive “bătrânești”, până la ouăle “muncite” și până la ouăle cu ornamente din ceară în relief.
“Aici, la Rogojești extistă meșteri populari care practică acest meșteșug al încondeierii ouălor la un nivel destul de înalt, reușind să îl ridice la rang de artă. Centrul de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale dorește să impună acest Festival ca o emblemă a județului Botoșani, tocmai evidențiind această microzonă Mihăileni- satul Rogojești- unde conviețuirea alături de ucraineni menține la standarde destul de înalte acest meșteșug. Este foarte important să păstrăm acest meșteșug Lucian Blaga amintea, mereu, că “Spiritualitatea românească se poate conserva tocmai prin cultura minoră”- este clar că se referea la cultura materială și spirituală populară și tradițională. Creștinii de rit ortodox au o interpretare alături de acest simbol ancestral: ar fi mormântul Domnului Nostru Isus Hristos și atunci biserica este locul cel mai potrivit pentru acesastă manifestare, nu în altă parte!“a declarat etnologul Margareta Mihalache.