ImportantLocal

LOCAL | Consilierul Județean Pavel Rusu: “Biserica „Sfântul Gheorghe” e ca în evul mediu! Panourile cu numele lui Țurcanu au costat cât acoperișul bisericii!”

Consilierul județean Pavel Rusu a tras, astăzi, un nou semnal de alarmă în legătură cu starea în care se află Biserica Sfântul Gheorghe din municipiu. În cadrul ședinței de Consiliu Județean, fostul inspector școlar a solicitat implicarea județului în reabilitarea monumentului istoric, pentru care primăria alocă anual sume, insuficiente, însă.

Peste o lună îl sărbătorim pe Sf. Gheorghe biruitorul, dar avem o biserică cu acest hram de evul mediu, acoperită cu polietilenă, ca serele. Acolo vin demnitari, Sfinte Moaște, însă cadrul în care au loc evenimentele este unul penibil. Trebuie să facem ceva în colaborare și cu Primăria, poate, să o acoperim măcar. Schelele ridicate acum 20 și ceva de ani sunt putrede.  Nici nu se mai lucrează cu asemenea schele. În județ s-au plantat panouri cu numele fostului președinte care au costat 1,4 miliarde de lei. Cu banii aceștia se poate acoperi Biserica Sf. Gheorghe! “ a atenționat consilierul județean Pavel Rusu.

 „Am avut o discuție cu Înalt Prea Sfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și știu că și Mitropolia este interesată de reabilitarea lăcașului de cult, în condițiile în care accesăm un program de finanțare pentru reabilitarea monumentelor istorice. Acest obiectiv este și în atenția Mitropoliei, și în atenția noastră, iar dacă vom găsi o posibilitate de finanțare, vom contribui cu partea noastră de cofinanțare” a declarat președintele CJ, Gheorghe Sorescu.

Biserica „Sfântul Gheorghe” este o ctitorie a Doamnei Elena Rareş, soţia lui Petru Rareş. Locaşul, primul ca datare (1551) pe teritoriul municipiului Botoşani, a dat şi celălalt nume al urbei “Târgul Doamnei” şi consfinţeşte statutul său de apanaj al Doamnelor Moldovei, continuat şi după moartea Elenei Rareş.

Locașul de cult se află într-o stare avansată de degradare existând chiar riscul prăbuşirii unora dintre elemente în cazul unui seism.

În cursul anului 2001, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Urbanism, Amenajare Teritoriu Botoşani a inclus imobilul în categoria clădirilor cu risc major de prăbuşire, însă în prezent, deşi nu au fost efectuate lucrări de consolidare, imobilul nu mai este marcat.

Primăria municipiului Botoşani a alocat în mod constant fonduri pentru întreţinerea şi restaurarea Bisericii „Sfântul Gheorghe” sume cuprinse între 20.000 – 30.000 de lei anual, însă acestea sunt mult prea mici în raport cu valoarea estimată a lucrărilor de reabilitare.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page