ImportantLocal

LOCAL | Consilierii județeni și șefii județului au efectuat, astăzi, o nouă vizită de lucru! Vezi unde!

Prima oprire din vizita de astăzi a fost la DJ 208 H (DJ 297 Dracșani – Cerbu – Copălău – DN 28B/E58), drum intrat în reabilitare la începutul anului trecut și finanțat prin Programul Operațional Regional 2007 – 2013, Axa 2 DMI 2.1. Proiectul se află într-o fază avansată de execuție urmând a fi finalizat până la sfârșitul acestui an. Covorul asfaltic al acestui drum permite și efectuarea de trafic greu, astfel încât pe viitor poate reprezenta o rută ocolitoarea a traficului dinspre Vama Stânca-Costești spre DN 28B pentru a ocoli orașul Botoșani. Lucrul acesta va fi posibil după modernizarea drumului județean DJ 297, arteră care dealtfel  este inclusă în planurile de realizarea a unui drum strategic între localități din județul Botoșani și Iași.

consilieri judeteni-drum-reabilitat -cosula-cerbu-copalau-serescu(1) consilieri judeteni-drum-reabilitat -cosula-cerbu-copalau-serescu(2) consilieri judeteni-drum-reabilitat -cosula-cerbu-copalau-serescu(3) consilieri judeteni-drum-reabilitat -cosula-cerbu-copalau-serescu(4) consilieri judeteni-drum-reabilitat -cosula-cerbu-copalau-serescu(5) consilieri judeteni-drum-reabilitat -cosula-cerbu-copalau-serescu(6) consilieri judeteni-drum-reabilitat -cosula-cerbu-copalau-serescu(7) consilieri judeteni-drum-reabilitat -cosula-cerbu-copalau-serescu(8)

Delegația reprezentanților județului a continuat vizita la Complexul Monahal Coșula.

Complex care a intrat în reabilitare din februarie 2014 și urmează a fi finalizat până la sfârșitul acestui an. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2007 – 2013, Axa prioritară 5, DMI 5.1.

Mănăstirea Coșula datează din anul 1535 și are o istorie impresionantă fiind unul dintre cele mai mari centre monahale din țară în perioada monahală, aici înregistrându-se o activitate culturală intensă. Printre realizările notabile se poate puncta traducerea unui text din Herodot în premieră în spațiul românesc.

Proiectul include reabilitarea bisericii, a casei egumenice,  turnului clopotniță, zidului, cuhniilor (hrubelor) și a arhondaricului. Fresca bisericii datează din secolul XVI și se păstrează în întregime, ea a fost repictată trei secole mai târziu, iar în momentul de față prin acest proiect se urmărește scoaterea la suprafață a picturii originale. Pictura redă scene unice în Europa și din acest motiv preotul paroh Calinic Chirvase va face demersuri pentru includerea mănăstirii în patrimoniul cultural european UNESCO.

Președintele Consiliului Județean s-a declarat mulțumit de stadiul în care se află lucrările la cele două proiecte de investiții și pe viitor va continua să organizeze astfel de vizite și la alte obiective.

manastire-cosula-lucrari-chirvase-sorescu-consilieri judeteni (12)

manastire-cosula-lucrari-chirvase-sorescu-consilieri judeteni (3) manastire-cosula-lucrari-chirvase-sorescu-consilieri judeteni (4)  manastire-cosula-lucrari-chirvase-sorescu-consilieri judeteni (6)

 

manastire-cosula-lucrari-chirvase-sorescu-consilieri judeteni (8) manastire-cosula-lucrari-chirvase-sorescu-consilieri judeteni (10) manastire-cosula-lucrari-chirvase-sorescu-consilieri judeteni (11)

 

manastire-cosula-lucrari-chirvase-sorescu-consilieri judeteni (13)

manastire-cosula-lucrari-chirvase-sorescu-consilieri judeteni (1)

manastire-cosula-lucrari-chirvase-sorescu-consilieri judeteni (2)

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page