Vineri, sâmbătă şi duminică, la Suceava se desfăşoară prima ediţie a Conferinței regionale “Soluții eficiente pentru susținerea economiei sociale” şi Târgul Economiei Sociale.
La întrunirea de astăzi au participat reprezentanți ai structurilor de economie socială, reprezentanți ai instituțiilor publice locale (Instituția Prefectului Suceava, Consiliul Județean Suceava, Instituția Prefectului Botoșani, Consiliul Județean Botoșani, Primăria Suceava, AJOFM Suceava, ITM Suceava, DGASPC Suceava și Botoșani), Cadre didactice dinCadrul Facultății de Drept și Științe Administrative și ai Facultății de Științe Economice și Adminstrație Publică, primari din localitățile județelor din Regiunea de Nord – Est, membri ai Filialelor Județene a Asociației Comunelor din România, specialiști în economie socială și Reprezentanți ai ONG – urilor care activează în acest Domeniu din România, Spania, Italia, Marea Britanie și Bulgaria, precum și reprezentanți ai unor instituții financiare și de consultanță în afaceri.
“Există câteva întreprinderi sociale care au fost înfiinţare pe parcursul anilor 2014-2015 prin proiecte europene care au fost lăsate de izbelişte pentru că avem o lege a economiei sociale care nu sprijină în mod concret şi real întreprinderile sociale, care nu asigură facilităţi suficiente pentru a susţine acest domeniu. Noi lucrăm cu persoane din grupuri vulnerabile şi nu poţi fi lăsat în economia de piaţa într-un mediu concurenţial alături de toate celelalte companii efectiv fără niciun fel de sprijin, lucrând cu oameni care învaţă pe parcurs, se formează la locul de muncă şi care ăşi fac această meserie de foarte scurt timp. Este nevoie ca să putem rezista de câteva soluţii concrete.
Încercm să dezvoltăm acest domeniu pentru că, din păcate, în România doar 1,7% dintre angajaţi fac parte din aceste întreprinderi sociale, faţă de media uniunii Europene care este de 6,5% Economia socilă este un motor de dezvoltare locală!” a declarat Florin Grădinariu, preşedintele Asociaţiei Biosilva.
Beneficiarii proiectelor care au depăşit perioada de sustenabilitate prin programe cu finanţare europeană au invitat autorităţile să acorde prijin pentru dezvoltarea acestui domeniu.
„În primul rând cerem dialog direct cu structurile de economie socială pentru a găsi soluţii împreună, pentru că incluiziunea persoanelor vulnerabile este o problemă comună. Chiar dacă noi, ONG-iştii, am preluat-o de bună voie, însă autorităţile sunt mandatate să o facă! În al doilea rând cerem să ne sprijine metodologic în schimbarea legislaţiei, pentru a avea aceste intrări spre achiziţii, spre utilizarea eficientă a contractelor rezervate. Şi nu în ultimul rând, credem că acest sector al economiei sociale, trebuie inclus în strategiile locale. Trebuie să fie o prioritate!” a declarat Vasile Gafiuc, preşedintele Institutului pentru Parteneriatul Social Bucovina.
Evenimentul mai include un workshop cu tema: “Înființarea unei structuri asociative la nivelul Regiunii de Nord-Est în scopul promovării produselor și serviciilor furnizate de structurilor de economie socială” care va avea loc mâine la Bucovina Shoppin City şi un Târg al economiei sociale Bucovina.
Evenimentul este organizat de Asociația Biosilva în parteneriat cu Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, Filiala Județeană Botoșani a Asociației Comunelor din România și Facultatea de Drept și Științe administrative din cadrul Universității “Ștefan cel Mare” Suceava.
One Comment