Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali (O.A.M.G.M.A.M.R.) din Botoșani a organizat astăzi o Conferință județeană dedicată Zilei Internaționale a Asistenților Medicali, sărbătorită în data de 12 mai în întreaga lume, la care au participat peste 200 de angajați din sistemul sanitar.
Tema stabilită pentru acest an — “Asistenții medicali — o forță pentru schimbare: îngrijiri eficiente, costuri eficiente” — subliniază importanța și implicarea asistenților medicali în comunitate și reflectă, de asemenea, acțiunile Consiliului Internațional al Asistenților Medicali (International Council of Nurses—ICN) pentru a consolida și pentru a îmbunătăți sistemele de sănătate din întreaga lume. Sănătatea la nivel mondial nu poate fi asigurată fără activitatea asistentelor medicale și fără contribuțiile noastre proactive, după cum menționează site-ul www.icn.ch. Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția asupra acestui serviciu, ca fiind cel mai important în îngrijirea pacienților.
Consiliului Internațional al Asistenților Medicali celebrează Ziua internațională a asistenților medicali, marcând ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale (12 mai 1820), din 1974. Ea a deschis prima școală pentru asistentele medicale pe lângă Spitalul ”Saint Thomas” din Londra (1860), realizând primul pas în pregătirea profesională și instituțională a asistentelor medicale, până atunci acestea fiind considerate persoane nepregătite, care îndeplineau munci umilitoare. Florence Nightingale a pus bazele moderne ale asistenței medicale. Ca semn al recunoașteri meritelor sale, regina Victoria a decorat-o în 1904 cu Crucea Roșie Regală. În 1907, a devenit prima femeie din Marea Britanie recompensată cu Ordinul de Merit. ICN a celebrat această zi pentru prima dată în 1965, potrivit site-ului nursingworld.org. Dorothy Sutherland a trimis, în 1953, o sesizare președintelui american Dwight David Eisenhower în care solicita proclamarea unei “Zile a asistentelor” în luna octombrie a anului următor, potrivit www.softschools.com.
Asistenții medicali reprezintă peste o treime din forța de muncă aflată în sistemul de sănătate și lucrează adesea în condiții dificile.
Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (O.A.M.G.M.A.M.R.) celebrează Ziua mondială a asistenților medicali, de 15 ani, printr-o serie de evenimente și activități.
În O.A.M.G.M.A.M.R sunt înscriși, la nivel național, peste 120.000 de asistenți medicali și moașe (2013), potrivit www.oamr.ro.
Filiala Botoşani cuprinde peste 2.700 de membri la nivel local (asistenţi medicali generalişti, moaşe, asistenţi medicali, asistenţi medicali de farmacie).