LOCAL | Concurs național pentru mediu, cu sute de elevi din întreaga țară!
Palatul Copiilor Botoșani și Asociația ”Papucul doamnei” au organizat în Tabăra Agafton, în perioada 28-31 mai 2015, a IX a ediție a Concursului Național de Protecția Mediului ”Și gestul tău contează!”, înscris în C.A.E.N. al M.E.C.Ș., Anexa 9, poziția 2.
Proiectul a fost finanțat de Primăria municipiului Botoșani și Ministerul Educației și Cercetării Științifice și s-a desfășurat în parteneriat cu Agenția pentru Protecția Mediului și Asociația Rorec, în colaborare cu S.C. Nova ApaServ S.A. Botoșani și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Botoșani.
Au fost prezente 28 echipaje din țară calificate după prima etapă a concursului, care a avut loc în perioada 2-16 martie 2015 și a cuprins 4 secţiuni: proiect, fotografie, cel mai util obiect din deşeuri şi colaj cu materiale din natură.
Deschiderea a fost oficiată de către domnul director al Palatului Copiilor Botoşani, prof. Marcel Dupu și partenerii acestui concurs, domnișoara ing. Narcisa Dumitriu – specialist din cadrul APM Botoşani, d-nul dr. ing. Paul Vieru din cadrul Primăriei municipiului Botoșani și d-nul profesor Renga Alexandru de la Palatul Național al Copiilor.
Oficial a fost lansată și apariția nr. 3 al revistei ”Și gestul tău contează! Pentru mediu, pentru sănătate!” cu I.S.S.N.
A fost amenajată o expoziţie cu lucrările primei etape şi un stand cu materiale informative dedicat proiectului ”Viață în fiecare picătură!” derulat de S.C. Nova ApaServ S.A. Botoșani. Materialele promoționale au fost distribuite fiecărui participant la concurs.
Programul etapei a doua a fost diversificat. Astfel participanții au ajuns la Rezervația Stânca Ștefănești, Fundația ”Ștefan Luchian”, au vizitat centrul vechi primind informații de la reprezentantul Primăriei municipiului Botoșani, d-nul Paul Vieru și au poposit la biserica Uspenia unde au avut ocazia să asculte, de la părintele Candrea, multe povești legate de acest loc spiritual.
Coordonați de prof. Renga Alexandru și Floroian Vlad concurenții au participat la traseul specific de orientare sportivă și ecoturism cu rezolvare de sarcini la punctele de control – igienizare, alpinism, trecere peste obstacole, etc, au asistat la demonstrații de testare a apei și a poluării fonice utilizând instrumente specifice precum și la noțiuni si tehnici de supraviețuire(filtrare apă, aprinderea focului, construirea unui adăpost și procurarea hranei din natură).
Atelierele de lucru cu tema “Responsabili și raționali pentru mediu, pentru noi!” au pus la încercare creativitatea și îndemânarea participanților dovedind utilitatea refolosirii materialelor naturale și artificiale. Lucrările realizate au intrat în mult așteptata tombolă a elevilor.
În paralel voluntarii Asociației ”Papucul doamnei”, Stoian Claudia, Știrbu Diana, Arariței Alexandra, Condurache Alice și Pelin Roberta au coordonat o activitate specială de construcție a unei case din baterii uzate, baterii ce au fost colectate de fiecare echipaj în parte. Aceasta va fi predată Asociației Rorec împreună cu alte DEEE.
Concursul s-a încheiat într-un cadru festiv unde li s-au acordat elevilor şi cadrelor didactice diplome, premii și trofee de organizatoarea acestui concurs, prof. Cecilia Vicoveanu, d-ra ing. Narcisa Dumitriu şi d-nul prof. Renga Alexandru.