LocalPolitic

LOCAL | COMUNICAT PSD: Primarul Ovidiu Portariuc: Continuăm împreună izolarea termică a blocurilor

Primul proiect de reabilitare termică a blocurilor

În 2014, Primăria Municipiului Botoșani a început primul proiect de reabilitare termică a blocurilor de locuințe din oraș.

În prima etapă a programului s-a prevăzut reabilitarea termică a opt blocuri de locuințe cu un total de 348 de apartamente.

Investițiile din fonduri europene au însumat 1.115.000 euro. Blocurile reabilitate sunt următoarele:

  • Blocul nr. 21, sc. A, B, C, str. Împărat Traian

  • Blocul nr. 14, sc. A, B, str. Tudor Vladimirescu

  • Bloc nr. 40, sc. A, B, C, D, E, str. Săvenilor

  • Blocul din Calea Națională nr. 56

  • Blocul din Săvenilor nr. 42 sc. A,B,C

  • Blocul din str. Arcului nr. 4 sc A, B
  • Blocul din Cuza Vodă nr. 2 sc. A,B,C,D,E,F
  • Blocul din Victoriei nr. 1.

Proiectul de izolare termică a blocurilor de locuințe prevede izolarea termică a tuturor fațadelor cu stratul izolant, montarea de ferestre de tip termopan, refacerea teraselor blocurilor după caz, izolarea subsolurilor dar și reabilitarea instalațiilor de apă și de distribuție a agentului termic situate în subsolurile blocurilor.

Când am venit în primărie, Botoșaniul era printre ultimele, dacă nu ultima reședință de județ fără niciun bloc de locuințe izolat termic. Am pus pe picioare proiectul, am definit procedura de aplicare, am realizat în Primărie aparatul necesar pentru gestionarea dosarelor depuse. La început a fost o reținere din partea asociațiilor de proprietari pentru că nu știau cât îi va costa. Dar după ce au văzut că factura la căldură scade până la 40% și că nu e mult de plată din partea proprietarilor, au început să vină cererile”, a declarat primarul Ovidiu Portariuc.

Primarul a subliniat că fondurile absorbite până în prezent au fost din bugetul Uniunii Europene din perioada 2007-2013. Dar există deja cererea de finanțare pentru noul buget, până în 2020.

În strategia Europa 2020 există obiective majore privind consumul redus de energie sau limitarea emisiilor de gaze cu efect de seară. Deci sunt bani pentru proiecte care vizează creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe. Îi invit pe reprezentanții asociațiilor de proprietari să depună dosarele la Primărie pentru izolarea termică a clădirilor”, a declarat Ovidiu Portariuc.

Principalul beneficiu al izolării termice a blocurilor este reducerea costurilor din factura cetățenilor cu până la 40%, la care se adaugă confortul termic în timpul iernii și aspectul estetic al fațadelor blocurilor reabilitate.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page