Casa care a aparţinut vechii familii Iorga din Botoşani este printre puţinele conace medievale in stil urban care au reuşit să supravieţuiască timpului în România. Prima casă cu etaj din Botoşaniul medieval, clădirea are o vechime de peste 240 de ani şi din cauza indiferenţei autorităţilor a ajuns doar o ruină, care în curând riscă să se prăbuşească.
În centrul municipiului Botoşani, lângă pietonalul reabilitat de autorităţi cu sute de mii de lei, se află o ruină a Botoşaniului de altădată. Atrage privirile prin frumuseţea ei, dincolo de crăpături, grafitti-ul care îi strică frumoasa faţadă,tencuiala căzută sau gardurile grosoloane care o mutilează.
Puţini ştiu din păcate că este vorba de un monument unic din punct de vedere arhitectural în Moldova şi poate chiar în ţară. Panoul pus de Direcţia de Cultură, mâzgălit şi acesta la rândul lui încearcă să tragă atenţia trecătorilor şi poate dau de înţeles autorităţilor preocupate mai mult de politică că au de-a face cu un monument istoric de prim rang, o supravieţuitoare a gloriosului Botoşani de sfârşit de secol XVIII. Propriu-zis casa are 244 de ani şi a aparţinut familiei Iorga, familie din care a făcut parte şi renumitul istoric Nicolae Iorga.
Manolache Iorga şi conacul său din centrul târgului
Mai precis casa ar fi fost construită în anul 1770, de Manolache Iorga, străbunicul istoricului Nicolae Iorga. ”Este una dintre cele mai valoroase case de patrimoniu de secol al XVIII lea, atât din punct de vedere arhitectonic cât şi de patrimoniu. Este un conac în stil orăşenesc care în mod uimitor s-a păstrat. Este poate singura de aceast gen fără intervenţii majore. În orice caz este să zicem ultima rămăşiţă a Botoşaniului de secol al XVIII lea. Dealtfel este şi prima casă cu etaj urbană din judeţ. Este o perlă arhitectonică, îmbină simplitatea, pietrei şi a lemnului masiv, cu fierul forjat şi impozanţa unui conac de om de stare financiară foarte bună”, precizează Dănuţ Huţu, director Direcţia de Cultură şi Patrimoniu din judeţul Botoşani.
Manolache Iorga a fost unul dintre cei mai bogaţi negustori ai sfârşitului de secol XVIII din târgul Botoşaniului, un târg încă cu privilegii domneşti şi care a ridicat această casă în mahalaua ”rezidenţială” a acelei perioade din apropierea Bisericii ”Sfânta Parascheva”. Casa are patru camere la parter patru camere mari,un hol, o pivniţă pentru mărfuri, o cramă cu loc pentru degustare în spatele casei, iar la etaj cinci camere şi trei holuri.
”Casa aceasta a fost descrisă chiar de strănepotul lui Manolache Iorga în lucrarea ”Drumuri şi oraşe” din anul 1904, unde se preciza că ar fi avut o grădină imensă, cu alei”, spune istoricul botoşănean Gheorghe Median. În aceast casă Manolache Iorga locuia împreună cu familia şi îşi primea ”muşterii„, cei mai importanţi.
”Totodată imobilul adăpostea într-un soi de bibliotecă cele mai importante hrisoave, în primul rând comerciale ale târgului, dar şi cărţi rare şi deosebite. În această casă, istoricul Nicolae Iorga şi-ar fi petrecut o bună parte din copilărie, dobândind pasiunea pentru istorie scotocind tocmai printre hrisoavele şi cărţile străbunicului său”, adaugă Gheorghe Median. Manolache Iorga care a avea şi alte proprietăţi în judeţul Botoşani a dat-o ca zestre fiicei sale măritată la Iaşi care a vândut-o.
Citeste mai mult: adev.ro/n8ehw0