Două structuri în care botoșănenii își pun mari speranțe și încredere, Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, s-au aflat vineri la ceas de bilanț, în prima ședință de Colegiu Prefectural din acest an.
Douăzeci de primari din județ nu au onorat cu prezența întâlnirea organizată de prefectul Costică Macaleți. Primul reprezentant al Guvernului în teritoriu a cerut explicații cu privirea la absența edililor din teritoriu. Prin vocea colonelului Radu Anton au fost rememorate momentele în care de-a lungul anului 2014, pompierii, dar și SMURDUL, au dus luptă contra-cronometru pentru salvarea de vieți omenești sau pentru limitarea pagubelor.
Amărăciunea șefului ISU, colonelul Radu Anton, a străbătut dincolo de statisticile reci atunci când a venit în discuție numărul de victime ale focului sau ale accidentelor cumplite.
“Cel puțin mă bucur că printre victime nu se află copii”, a spus printre altele col. Radu Anton, care a cerut tuturor să anunțe pompierii prin numărul de urgență, imediat ce văd că a luat foc ceva, și sub nicio formă să nu încerce să acționeze singuri. “Pentru că dacă undeva la țară ajungem la 50 de minute după izbucnirea incendiului și casa este din materiale combustibile degeaba mai intervenim”, a atras atenția sursa citată.
Pe ansamblu, rezultatele celor de la ISU și CJSU ascund multă muncă, tensiune, stres și devotament, iar dacă anul 2014 s-a dovedit mai eficient ca 2013, este numai datorită unor măsuri stricte de la care nu s-au abătut pe parcursul anului.
Prefectul Costică Macaleți a ținut să mulțumească în numele botoșănenilor pentru toate eforturile făcute de pompieri și de salvatorii SMURD în 2014. “Să vă dea Dumnezeu sănătate!”, a spus prefectul.
Vicepreședintele Consiliului Județean, Gheorghe Sorescu, a dat asigurări că, în limita banilor care vin de la bugetul statului, cele două structuri menționate nu vor fi uitate când vine vorba de dotări și de soluționarea altor necesități imperioase.
“Obiectivul nostru principal este creşterea nivelului de siguranţă al judeţului, al cetăţenilor judeţului, dar asta nu depinde numai de noi, şi trebuie să o spunem foarte clar, depinde de nivelul de dezvoltare al judeţului şi de nivelul de educaţie al cetăţenilor”, a mai spus colonelul Radu Anton.