Important

LOCAL | Centenarul precedat de săptămâna schimbărilor şi valorilor morale la Colegiul Național ,,A.T.Laurian” – FOTO

O reală inspiraţie a avut decidentul ce a ales tema Săptămânii Educaţiei Globale în prag de Centenar: ,,Lumea se schimbă! Noi?”. Laurienii au înţeles pe deplin mesajul închis în tema înţelept ticluită, astfel încât imaginația elevilor și a profesorilor de la Colegiul Național ,,A.T.Laurian” nu a avut limite. Echipa de proiect constituită din profesor doctor Prăjinariu Mihaela, profesor Onofrei Ioan, profesor Rîznic Cristina s-a bucurat de sprijinul partenerilor ( Școala Gimnazială Nr 6, Școala Profesională Specială ,, Sfântul Stelian ,,) , a colegilor și elevilor.

Dezbateri pe tema schimbărilor climatice și efectele lor ( prof. dr. Ursulică Teodora),exerciții de imaginație pentru a sesiza ce schimbări se vor produce în viața oamenilor peste 100 de ani ( prof. Stirbăț Anca), realizarea unei expoziții  pe tema ,, Orașul viitorului,,( prof.Grunzac Talida,prof. Burlacu Carmen, prof.Soptică Magda, prof.Caramfilof  Mihaela), prezentarea unor meserii de ieri , de astăzi și de mâine( prof. Coromă Niculina, prof. Mangâr Gabriela), spectacole și activități caritabile ( prof.Rusu Diana, prof. Corduneanu Geta, prof.Acsinte Marinela, prof. Alecsa Elena), trimiterea unor scrisori de recunoștință profesorilor și prezentarea istoricului corespondențelor ( prof. Grădinaru Anca, prof. Condurache Adelina), impactul tehnologiei asupra relațiilor interumane ( prof. Tunea Mihaela), metode didactice care stau la baza predării interactive ( prof. Forțu Delia) etc.

Ponderea cea mai mare au avut-o activitățile care au promovat valorile morale. Astfel, elevii clasei a X-a G, coordonați de profesor  Rîznic Cristina, au pus în valoare, cum au știut mai bine, valori precum iubirea, familia, respectul, asumarea responsabilităților, încrederea, integritatea, altruismul, prietenia, răbdarea, independența, autocontrolul, bunătatea etc. S-au creat definiţii, s-au identificat valori în texte literare sau în cadrul altor discipline, s-au prezentat cărți, altele decât cele din bibliografia școlară, s-au făcut exerciții de imaginație. Laurienii au realizat și audiat interviuri care să ilustreze modul cum este percepută o valoare morală la vârste diferite și în perioade diferite. Nu au lipsit nici jocurile, autoevaluare și evaluarea colegilor prin metoda turului galeriei, realizarea unor colaje și desene, recompensarea participanților care au oferit răspunsuri bune.

Așadar, elevii au avut ocazia timp de o săptămână să-și radiografieze valorile în care cred, să le descopere pe cele ale persoanelor din jurul lor și să afirme cu certitudine: ,,Noi credem în valorile morale!”

Maria Costriș, elevă în clasa a X-a G, împărtășește impresiile colegilor participanți astfel: ,,Sunt de părere ca proiectul realizat de noi ne-a oferit beneficii atât de plan personal, cât și pe plan colectiv. Am realizat, încă o dată cât este de important sa stii cum sa lucrezi in echipa, sa ai parteneri cu care sa îți dezvolți ideile și sa le îmbunătățești, dar nu in ultimul rând, am învățat ca trebuie sa avem încredere in fortele proprii,in munca depusă, deoarece doar așa vom reuși sa fim apreciați și remarcați. Va multumim pentru oportunitatea de a ne dezvolta valorile de comunicare și de înțelegere!”

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page