Veteran de război, tată a cinci copii, bunic și străbunic pentru 26 de nepoți și strănepoți, , locotenentul (r) Şincoviţi Gheorghe din localitatea Hudeşti, a fost înrolat în Brigada de jandarmi Cernăuţi la vârsta de 22 de ani, după care a fost instructor jandarm.
Cel de-al doilea Război Mondial l-a ținut departe de casă aproape 10 ani, din care 7 ca prizonier de război în minele de cărbune de la Donbas, în estul Ucrainei.
Lăsase în urmă o soție și trei copii când a plecat în război, la eliberarea din prizonierat găsindu-i pe toți sănătoși.
A luat viața de la capăt, soția dăruindu-i încă doi prunci în anii care au urmat.
Au ținut să-l felicite și să-i transmită tradiționalele urări de ,,La mulți ani!” domnul subprefect Gelu Țigănucă , colonelul Marin Lupu – prim-adjunct al șefului Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, președintele Filialei Botoșani a Asociației Veteranilor de Război din M.A.I. – general de brigadă (r) Mihai Drăguțu, primarul Viorel Atomei, iar din partea Centrului Militar Județean Botoșani, domnul maior Semeniuc Vasile Duțu.
Deşi vârsta înaintată nu-i mai permite să fie activ, îşi aduce încă aminte evenimentele prin care a trecut în activitatea sa ca jandarm şi anii grei de prizonierat, petrecuţi departe de familie.
Ne-a povestit, printre altele, o întâmplare petrecută în mină, când un vagonet cu cărbuni s-a răsturnat, blocând activitatea. A încercat, împreună cu un alt prizonier, să-l repună pe șine, dar, din cauza condițiile proaste în care trăiau, erau slăbiți fizic și nu au reușit. În acel moment s-a apropiat de ei o rusoaică zdravănă, care a pus umărul sub vagonet și l-a pus înapoi pe șine, spunându-le ironic : ,,Voi ați vrut să cuceriți Rusia?”.
În anul 2012, veteranului jandarm i-a fost conferit titlul de ,,Cetăţean de Onoare” al comunei Hudești.
Compartiment Informare şi Relaţii Publice IJJ