25 iulie a fost ultima zi în care absolvenţii de liceu promoţia 2017 s-au putut înregistra pentru indeminzaţia de şomaj, indiferent dacă tinerii au promovat sau nu examenul de bacalaureat. Acest ajutor, în valoare de 250 de lei pe lună, se acordă la cerere pentru o perioadă de şase luni.
La Botoşani doar 10% dintre absolvenţi s-au înregistrat în baza de date a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
Oficialii spun că este cea mai slabă prezenţă din ultimii ani, ţinând cont că anul trecut, spre exemplu, au fost depuse 550 de dosare, iar în acest an doar 350. Cele mai multe solicitări au fost în anul 2009, când peste 1.400 de absolvenţi şi-au asigurat un eventual sprijn de la stat în cazul în care nu ar fi reuşit la facultate sau nu să se angajeze. Inspectorii înregistrează, de la an la an din ce în ce mai puţine cereri, posibil şi pentru că mulţi tineri preferă să plece direct în câmpul muncii, spre dezavantajul angajatorilor, care nu mai pot primi beneficiile pe care AJOFM le acordă dacă i-ar angaja pe cei care sunt înscrişi în baza de date a Agenţiei.
Aceeaşi problemă este semnalată şi la nivel naţional.
Conform Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj, persoanele care într-o perioadă de 60 de zile de la finalizarea studiilor nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale şi sunt înregistrate la structurile ANOFM din localitatea de domiciliu/reşedinţă pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj dacă nu urmează o formă de învăţământ şi nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare – 500 de lei.