LOCAL | Câți bani primește un apicultor de la stat
Achim Irimescu, fostul ministru al Agriculturii a vorbit despre situatia apiculturii romanesti intr-o dezbatere organizata la Bruxelles si a precizat ca mierea produsa in tara noastra este de foarte buna calitate datorita conditiilor specifice si a explicat ca Romania este una din tarile cu biodiversitatea cea mai bogata din UE, relateaza Agerpres.
„Sectorul apicol al Romaniei s-a dezvoltat substantial. In 2006 aveam mai putin de 1.000.000 de stupi, in 2017 – 1.600.000 de stupi. Este si meritul programului european pentru apicultura, programului national apicol, dar meritul principal este al apicultorilor”, a afirmat Achim Irimescu.
Actualul ministru consilier la Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana a mai declarat ca productia medie multianuala de miere a Romaniei este de circa 20.000 tone. „In 2006 erau 18.000 de tone si a ajuns in 2017 la cifra record de peste 30.000 de tone de miere de foarte buna calitate. (…) La nivel de tara avem peste 42.000 de apicultori”, a precizat Irimescu.
Achim Irimescu: mierea produsa in Romania este de o calitate extraordinara
„Din cele 12.249 de tone exportate in 2017, cea mai mare parte s-a vandut in afara UE in Japonia. Principala destinatie este UE, cu 80% din cantitatea exportata. Dupa Germania, cu 38%, urmeaza Italia 19% si Franta cu 8%”, a indicat Irimescu.
El a atras atentia ca daca mierea de buna calitate se vinde in Romania undeva la 5 euro pe kilogram, la export nu depaseste 3,6 euro pe kilogram.
Irimescu a facut referire si la importuri, cu „o calitate mai indoielnica a mierii”. Potrivit datelor prezentate de acesta, se importa peste 3.600 de tone, din care 41% din Moldova, 12% din Ucraina si 10% din China.
Fetea: Programul National Apicol nu acopera nici 2% din necesitate
Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, Ioan Fetea, a vorbit despre provocarile cu care se confrunta apicultorii si a explicat ca sprijinul oferit crescatorilor de albine prin Programul National Apicol nu este suficient pentru dezvoltarea corespunzatoare a acestui sector. „Asta este tot sprijinul care vine. Cu 4,6 euro (pe familia de albine n.r.) nu se poate face mare lucru”, a spus Ioan Fetea.
Presedintele asociatiei a mai abordat si problema mierii de o calitate indoielnica importata din spatiul extracomunitar, care desi mai ieftina, ii afecteaza extrem de mult pe apicultorii autohtoni.
El a adaugat ca se importa multa miere din Ucraina la 7 lei kilogramul, in conditiile in care pe apicultorul roman il costa productia de miere poliflora intre 10 si 12 lei. „Romania are anumite particularitati, cu transhumanta. (…) Daca nu vom proteja productia autohtona si facem o concurenta neloiala cu produse de calitate indoielnica, vom avea de pierdut”, a subliniat Ioan Fetea.