LOCAL | Când vor primi fermierii banii pe înverzire
Subventiile pe inverzire, in valoare de circa 530 de milioane de euro, vor ajunge mai rapid la fermieri, a anuntat de curand ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
„Am inceput platile pentru subventii in 8 aprilie, am platit 600 milioane de euro si mai avem un miliard de euro. A inceput si plata pe inverzire, aproximativ 530 milioane de euro, trimitem ordine de plata la Trezorerie pentru 461.000 de fermieri. Banii vor ajunge mai rapid la fermieri, procedurile sunt scurtate. La anul, in niciun caz nu se vor mai repeta intarzierile de pana acum, pentru ca modulul actual este finalizat. Modulul actual, daca l-am fi avut la platile in avans, totul ar fi mers perfect. Dar va functiona perfect in toamna cand vom da platile in avans”, a declarat Achim Irimescu, in cadrul emisiunii „Dupa 20 de ani”, de la postul ProTV.
Seful MADR a subliniat ca intarzierile privind plata subventiilor s-au datorat unor cauze „obiective si subiective”, insa a precizat ca Agentia de Plati se va incadra in termenul legal de plata, pana la 30 iunie.
„Sunt cauze obiective si subiective pentru care au intarziat plata subventiilor. Legal, termenul de acordare a subventiilor pentru 2015 este 1 decembrie 2015 – 30 iunie 2016. E clar ca ne vom incadra in acest termen. Este adevarat ca in anii anteriori incepeam la jumatatea lui februarie si pana la inceputul lunii mai se finalizau platile. Intarzierea s-a datorat si complexitatii Politicii Agricole Comune, anterior aveam o singura plata iar acum avem cinci componente, dar noi trebuia sa avem modul de calcul al platilor macar cu 6 luni inainte de 16 octombrie, cand incepeau platile in avans. Ori furnizorul de soft a primit comanda abia la sfarsitul lui august 2015. Termenul acela de sase luni, ideal ar fi fost un an, nu l-au mai avut la dispozitie”, a mai precizat Achim Irimescu.
In urma cu doua saptamani, Nicolae Horumba, directorul general adjunct al APIA, a oferit detalii cu privire la modul in care se va realiza calculul platii pe inverzire, fermierii care nu au respectat toate normele urmand sa primeasca mai putini bani.
„In schimb, calculul la plata se va face la suprafata de teren arabil pe care o are in ferma si pentru care trebuia sa respecte inverzirea. Se face un calcul care face diferenta la ceea ce ar fi trebuit sa realizeze ca suprafata, fata de ceea ce a realizat, si se aplica o reducere de jumatate, conform regulamentului. De exemplu, daca el avut o sarcina de 5%, a realizat 3% (inverzirea — n. r.) pentru o suprafata totala de 100 de hectare arabil, nerealizarea, practic, se contorizeaza in suprafata arabila luandu-se numai jumatate ca reducere a platii. (… ) Reducerea este plata la ceea ce a realizat, iar sanctiunea este una administrativa, care se aplica pentru ca nu si-a realizat sarcinile. Trebuie sa facem foarte clar diferenta. Sanctiunea administrativa se refera in general pe acelasi principiu ca si sanctiunile referitoare la SAPS; daca este vorba de o supradeclarare pana in 3% se aplica procentul care este, peste 3% si pana la 20% se aplica dublul diferentei, peste 20% este eliminat de la plata respectiva si peste 50% intra in sanctiuni multianuale”, a mai spus Horumba.
Cuantumul platii pentru inverzire a fost stabilit la 59,1277 euro/ha.