Municipiul Botoşani şi-a răsplătit, astăzi, geniile!
Elevul Ştefan Răzvan Bălăucă, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Mihai Eminescu , dar şi profesorul Grigore Luisian, coordonatorul Cercului de fizică aplicată de la Palatul Copiilor, au primit astăzi, de Ziua educaţiei, titlul “Cetăţean de onoare al municipiului Botoşani”.
Distincţia a fost înmânată într-o şedinta festivă a Consiliului Local, ca semn de apreciere a întregii comunităţi pentru performanţele pe care le-au obţinut cele două genii în domeniul educaţiei.
La şedinţa festivă au fost prezenţi profesori şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoșani, precum şi rude ale celor doi.
Primarul Cătălin Flutur le-a mulţumit pentru rezultatele obţinute şi a vorbit despre importanţa educaţiei.
“Este o şedinţă festivă a Consiliului Local al municipiului Botoşani, mi-aş dori din suflet să avem ocazia să facem astfel de şedinţe festive de mai multe ori pe an. Încercăm astăzi să îmbinăm într-o zi frumoasă, într-o zi a dumneavoastră, este Ziua Internaţională a Educaţiei, această zi a fost instituită în data de 5 octombrie 1994 la propunerea Unesco. Despre educaţie toată lumea vorbeşte, toţi ştim şi spunem, eu vreau să vin cu două lucruri spuse acum câteva sute de ani de persoane care nu erau atât de implicate în educaţie, dar care poate au simţit lucrul acesta. Vreau să vă spun o pildă a Sf. Ioan Gură de Aur, care spune aşa: “Dacă îţi iubeşti copilul, arat-o prin educaţia ce i-o oferi”, şi tot el spunea că “un tânăr de a cărui educaţie nu te ocupi este un pământ înţelenit pe care cresc mulţi spini”. Un înţelept spune: “Omul neşcolit priveşte, dar nu vede. I se pare că vede, este orb fiindcă nu are cunoaştere”. Cred că nu ar trebui să spun mai mult pentru că mare dreptate au avut. Educaţia ar trebui să fie prioritatea fundamentală a oricărei societăţi”, a spus primarul Cătălin Flutur.
Ştefan Bălăucă are o colecţie impresionantă de medalii de aur şi argint, pe care le-a obţinut pentru rezultatele excepţionale cu care a cucerit lumea şi este, de câţiva ani, în elita elevilor supradotaţi din România.
Cu o experienţă didactică de peste 20 de ani, Grigore Luisian a fost selecţionat în Liga Profesorilor Excepţionali unde se află între primii 10 cei mai buni profesori.
Invenţii precum braţul robotic, roboţii de luptă, robotul umanoid (primul din România) au depăşit barierele SF-ului devenind realităţi la Botoşani.
Rezultatele celor doi geniali au fost trecut în revistă printr-un Laudatio citit de prof.Profesorul Daniel Botezatu şi profesorul Daniela Vicol, urmat de îndelungi aplauze care au amplificat emoţia trăită de fiecare dintre participanţii la acest moent istoric.
”Profesor de matematică, fizică și informatică, fără orgolii didactice dar cu o carieră greu de egalat, membru în Liga Profesorilor Excepționali, dl Grigore Luisian este un nume care a făcut în repetate rânduri înconjurul României impresionând specialiștii din universități tehnice încă din anii în care mulți dintre noi nici nu visau să lucreze încă la un calculator iar în ultimii ani și-a făcut cunoscut numele la NASA”, a spus insp. Daniela Vicol, consilier local PSD.
“Asistăm astăzi la un moment de excepţie pentru învăţământul botoşănean, doi exponenţi ai şcolii botoşănene, un elev şi un profesor, primesc o asemenea distincţie drept recunoaştere a ceea ce au făcut dumnealor pentru învăţământul botoşănean şi nu numai. Nu putem decât să mulţumim elevului Ştefan Bălăucă pentru toate rezultatele aduse municipiului Botoşani şi nu numai, şi ţării, 18 olimpiade naţionale la care a participat, de la care nu s-a întors niciodată fără premiu, cinci medalii internaţionale, din 2014 Ştefan ne-a obişnuit să vină acasă cu rezultate notabile. Îi mulţumim în numele învăţământului botoşănean pentru tot ceea ce a făcut şi sunt convins că şi în continuare va reprezenta oraşul, judeţul şi România cu rezultate notabile. Îl cunosc ca un tânăr modest, câteodată timid, dar un tânăr foarte muncitor, care şi-a stabilit cu maxim realism obiectivele pe care şi le-a propus în ceea ce priveşte performanţa şcolară. Nu putem decât să îi mulţumim şi să îl apreciem şi nu în ultimul rând să mulţumim şi cadrelor didactice care au muncit alături de Ştefan, dar să mulţumim şi părinţilor. Pentru domnul profesor, îl apreciez şi îl cunosc încă de când eram elev. Îmi aduc aminte când eram student citeam că la Botoşani s-a făcut prima transmisiune live din ţară făcută de domnul profesor, cu elevii pe care i-a pregătit, până la robotul umanoid, dar aş vrea să îi mulţumesc că pe lângă rezultatele obţinute, a reuşit să coopteze în jurul lui generaţii de copii cărora a reuşit să le insufle această pasiune pentru robotică, pentru informatică şi să ajungă la sute de premii aduse pentru oraşul şi judeţul Botoşani. Sunt convins că în continuare va menţine ştacheta acolo sus, mai ales că acum are un fel de obligaţie morală să justifice aceastră distinciţie primită”, a spus inspectorul general al IŞJ Botoşani, prof. Gabriel Hîrtie.
One Comment