Temperaturile oscilante au favorizat îmbolnăvirile de sezon. Sute de botoșaneni au cerut ajutorul medicilor pentru a fi tratați, iar unii au avut nevoie de internare. În ultima săptămână, 99 de persoane s-au prezentat la spital cu viroze, 73 cu pneumonii și 7 persoane cu gripă în observație. Majoritatea au fost internate pe secțiile de boli infecțioase aduți și copii. Alte 60 de persoane au fost internate pe secțiile Medicală I și II cu bronșită cronică obstructivă.
Numărul mare de îmbolnăviri aglomerează aceste secții care, potrivit medicilor, majoritatea au grad de ocupare 100%. Pe secțiile medical, infecțioase, dar și la pediatrie, bolnavii stau și câte doi pe un pat.
“Sunt secții supraaglomerate. Există o epidemie de viroze respiratorii. Pacienții sunt imunodeprimați după ieșirea din iarnă și contactează și transmit mai ușor virozele. Noi am recoltat probe de la pacienți și le-am trimis la Institutul Canacuzino pentru confirmare. Dacă medicii de gardă reușesc să mai elibereze din paturi, acestea nu rămân mult timp neocupate. Acest val de îmbolnăviri este specific sezonului. ” a menționat dr. Angela Țurcanu, directorul medical al Spitalului Județean Mavromatti.
La Secția de Pediatrie, singurul medic de gardă din Unitatea de Primiri Urgențe lucrează la foc continuu:
“În ultimele două săptămâni ne confruntăm cu un aflux de viroze respiratorii. Vin copii cu aceeași simptomatologie: stări febrile, enetroviroze… Majoritatea îi trimit la contagioase și acolo se decide internarea lor. Media normală pentru această perioadă ar fi de 70 de consultații pe zi. Ori eu am avut 120 în 24 de ore. Este mai mult decât de obicei. Este un volum de activitate enorm pentru un singur medic la UPU. Normal ar fi să fie 5 medici aici.. Mai este un medic de gardă pe secție, dar în UPU este UN SINGUR MEDIC! ” a declarat dr. Cătălin Mihailiuc, medicul șef al UPU Pediatrie.
Conducerea Spitalului Județean anticipează o depășire a numărului de internări prevăzute în contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate.
“Aglomerația din spitale afectează contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, dar încercăm o monitorizare și încadrare a tuturor secțiilor cu cheltuielile aferente în contractul stabilit pentru luna respectivă cu Casa de Asigurări de Sănătate” a declarat Ioan Asaftei, directorul de îngrijiri al Spitalului Județean.