Local

LOCAL | Bilanţul activităţilor desfăşurate la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi în primele şase luni ale anului 2017

Pentru personalul structurilor din cadrul I.T.P.F. Iaşi, primele şase luni ale anului 2017 au reprezentat o perioadă în care s-au depus eforturi deosebite pentru îndeplinirea atribuţiilor la toate nivelurile şi realizarea standardelor de calitate în domeniile ce revin poliţiei de frontieră: controlul frontierelor şi cooperarea poliţienească, combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, evaziunii fiscale, asigurarea ordinii şi liniştii publice în zona de frontieră şi nu în ultimul rând combaterea faptelor de corupţie din rândul personalului propriu.

TRAFICUL DE PERSOANE ŞI MIJLOACE DE TRANSPORT

Valorile de trafic înregistrate în punctele de control trecere frontieră, în prima jumătate a anului 2017, au fost de aproximativ 3.809.253 de treceri persoane  şi 1.204.800 mijloace de transport.

Începând din luna aprilie, Poliţia de Frontieră Română efectuează verificări sistematice la intrarea și ieșirea de pe teritoriul statelor membre UE, ca urmare a intrării în vigoare a Regulamentului 458/2017 de modificare a Codului Frontierelor Schengen. Aceste verificări sistematice constau în verificarea documentelor de călătorie și consultarea bazelor de date relevante cu privire la toate persoanele,inclusiv cele care beneficiază de dreptul la liberă circulație în temeiul dreptului UE.

În acest sens, au fost dispuse măsuri pentru fluidizarea traficului, fiind folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere a frontierei şi suplimentate efectivele poliţiştilor de frontieră care şi-au desfăşurat activitatea la controlul de frontiera, precum şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor.

 

FAPTE ILEGALE

 

În perioada analizată la nivelul I.T.P.F. Iaşi au fost înregistrate 639 evenimente de frontieră, stabilindu-se o creştere faţă de primele şase luni ale anului 2016 cu 5%, fiind constatate 936 infracţiuni, în care au fost implicate 746 persoane.

În primele şase luni ale anului 2017, au fost aplicate 1549 sancţiuni contravenţionale, valoarea constatărilor fiind de 883.236 lei. Comparativ cu aceeaşi perioada a anului 2016 se înregistrează o creştere a numărului de contravenţii cu  32%.

 

COMBATEREA MIGRAŢIEI ILEGALE

 

Pe linia migraţiei ilegale au fost înregistrate 8 evenimente, în care au fost implicaţi 16 persoane, majoritatea fiind cetăţeni ai Republicii Moldova cărora anterior le-a fost restricţionat dreptul la libera circulaţie sau care nu dețineau documente legale pentru trecerea frontierei.

 

 

PREVENIREA ŞI COMBATEREA CONTRABANDEI ŞI A INFRACŢIUNILOR CONEXE

 

Pe linia prevenirii şi combaterii contrabandei şi a infracţiunilor conexe, la nivelul I.T.P.F. Iaşi au fost constatate 204 infracţiuni, în care au fost implicate 251 persoane. Preponderent infracţiunile au fost săvârşite de cetăţeni români, de cetăţeni din Republica Moldova sau cu dublă cetăţenie română şi moldovenească.

Fenomenul se înregistrează cu preponderenţă în zona judeţelor Botoşani şi Iaşi. Urmare a măsurilor întreprinse au fost confiscate următoarele bunuri: 248.671 pachete ţigări în valoare de 2.2642868 lei, 968 litri alcool în valoare de 22.264 lei, şi 51 de autovehicule folosite în traficul de produse accizabile, ce aveau locaşuri special amenajate în acest sens, în valoare de 698.900 lei.

Tendinţa de introducere în România, în mod ilegal, de ţigări şi produse din tutun se manifestă relativ uniform pe toată zona de competenţă, atât la frontiera verde cât şi prin punctele de trecere a frontierei de stat.

Modul de operare şi tipologiile infracţionale manifestate ca fenomen al contrabandei/evaziunii fiscale îl constituie:

–  introducerea în ţară a ţigărilor de către persoane care tranzitează punctele de trecere a frontierei;

–  introducerea în ţară de ţigări prin alte locuri decât cele destinate controlului vamal;

Tendinţa în punctele de trecere este de a introduce ţigările în România, fie disimulat, ascunse în interiorul altor produse permise la intrare sau pentru care există documentele necesare, disimulate pe corp sau ascunse în autovehicule ale căror caracteristici tehnice existente din fabricaţie sunt modificate artizanal sau special confecţionate (bara de protecţie, roata de rezervă, rezervor, banchete, portiere), urmând a fi distribuite şi comercializate în oraşele limitrofe frontierei de stat sau în diferite zone din ţară.  Numărul ţigaretelor descoperite în punctele de trecere folosind aceste metode de introducere diferă de la câteva sute de ţigarete la câteva mii.

 

În acest an un poliţist de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași a fost desemnat la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române Poliţistul de frontieră al anului 2017”. Ofiţerul a avut o contribuţie importantă la destructurarea unor grupuri de crimă organizată transfrontalieră specializate în contrabandă cu ţigări (Gruparea Trandafir, Frăţia etc.).

 

COMBATEREA TRAFICULUI INTERNAŢIONAL CU AUTOTURISME FURATE

 

Pe linia combaterii traficului internaţional cu autoturisme furate, la nivelul I.T.P.F. Iaşi, în urma activităţilor specifice desfăşurate, au fost înregistrate creşteri faţă de anul trecut în medie cu 32%, concretizându-se în constatarea a 16 de infracţiuni, săvârşite de 16 de persoane. Urmare a măsurilor întreprinse au fost descoperite 20 de autovehicule, care figurau ca fiind declarate furate, în valoare de 1.020.886 lei.

Ca “modus operandi”, frauda de asigurare predomină, dar  se înregistrează cazuri de furt brut, urmat de falsificarea documentelor, plăcuţelor de înmatriculare şi repoansonarea seriilor de şasiu; în anumite cazuri de furt la comandă, s-a folosit modul de operare denumit clonare (caz în care se folosesc documentele şi plăcuţele unei maşini care are caracteristici similare şi singura modificare operată este repoansonarea seriei, corespunzător documentelor autentice deţinute).

Ţările de destinaţie aparţin spaţiului ex-sovietic (Ucraina, Moldova, Transnistria, Belarus, Rusia). Iar cetăţenia transportatorilor-cărăuşi este moldovenească şi românească.

 

 

NERESPECTAREA REGIMULUI ARMELOR ŞI MUNIŢIILOR

 

Pe linia infracţiunilor de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, au fost constatate 5 infracţiuni, ocazie cu care au fost confiscate 572 cartuşe şi o armă. Evenimentele înregistrate au scos în evidenţă faptul că majoritatea au fost comise din neglijenţa celor care efectuau transportul, aceştia nesolicitând autorizaţii necesare introducerii armelor în România.

 

FALS ŞI UZ DE FALS

 

Pe linia infracţiunilor de fals şi uz de fals au fost înregistrate creşteri faţă de anul trecut în medie cu 15% , concretizându-se în constatarea a 178 infracţiuni săvârşite de participanţii la trafic care au prezentat la control fie pentru ei, fie pentru mijloacele de transport cu care se deplasau, documente care nu îndeplineau condiţiile de formă şi de fond ale celor autentice necesare trecerii frontierei.

 

 

PREVENIREA ŞI COMBATEREA BRACONAJULUI

 

Pe timpul acţiunilor specifice desfăşurate de poliţiştii de frontieră pe linia prevenirii şi combaterii faptelor prevăzute de O.U.G. nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultură, au fost înregistrate creşteri faţă de periaoda similară a anului trecut  în medie cu 63%, constatându-se 222 infracţiuni, au fost reţinute în vederea confiscării 864 kg peşte în valoare de 9.424 lei, 188 plase de pescuit în valoare de 39.540  lei, 25 bărci folosite pentru pescuit în valoare de 50.650 lei.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page