ImportantLocal

LOCAL | “Avem nevoie de Luchian”- O GLORIE A PICTURII ROMÂNEŞTI

Dar cine a fost Luchian?

“Simpatice şi bunule cititor – este alături de Grigorescu (despre care sper că vei fi auzit vorbindu-se în treacăt): O GLORIE A PICTURII ROMÂNEŞTI.” – Nicolae Tonitza

“Pentru a înţelege, preţui şi judeca arta unei ţări, spiritul simte nevoia să se apropie de un exemplu tipic, de un om eroic, de o operă reprezentativă, atât în detalii cât şi în caracteristicile sale specifice; opera lui Luchian, plină, directă, pozitivă, care rămâne de o simplitate în alchimiile ei cele mai savante nu era făcută decât pentru a emoţiona, zgudui, înălţa.”

Luchian, cel dintâi mare pictor modern al României…”

A fi primul în România înseamnă să te integrezi în scara valorilor universale, Luchian fiind cu mult deasupra lui Grigorescu care a contribuit în mod hotărâtor în a-l releva sie însuşi.”

La Luchian se întâlneşte în momentele existenţei sale ca şi în fiecare parte a operei, o dragoste de viaţă, de natură, de lumină, atât de puternică, proaspătă şi mereu uimită.”

Luchian a ştiut să rămână în întregime român, adaptând în acelaşi timp tonul cel mai universal; orice progres e zadarnic dacă nu izvorăşte din însuşi sufletul ţării. Tânărul român creează o opera întrutotul particulară, originală şi totuşi profund actuală, legând arta românească de toate curentele, cele mai autentice ale artei moderne. Avea o poziţie revoluţionară, un temperament reformator. Fixează o anumită eternitate a lucrurilor, grija pictorului era să descopere în natură nu aparenţa, ci ritmul vieţii.”

El a ştiut să armonizeze exigenţele evoluţiei universale a artei şi posibilităţile, particularităţile geniului ţării sale” – Jacques Lasaigne – critic de artă francez

Rezultatele meditaţiilor lui Jacques Lasaigne sunt atât de preţioase cu cât vin din partea unui strain care avusese prilejul să cunoască bine valorile artistice” – Theodor Enescu

În acest an, 2016, se împlinesc 100 de ani de la moartea genialului Ştefan Luchian, născut în localitatea Ştefăneşti, jud. Botoşani, luminoasă personalitate a picturii moderne româneşti. Cu acest prilej, fundaţia “Ştefan Luchian” din Botoşani organizează Zilele Ştefan Luchian la Ştefăneşti şi Botoşani, în zilele de 26-28 iunie. Printre acţiuni, amintim: un concert comemorativ – susţiunut de Filarmonica de Stat Botoşani în amintirea momentului în care un alt geniu al botoşaniilor – George Enescu – îi cântă lui Ştefan Luchian la patul de suferinţă. Ştefan Luchian a spus: “simţeam că nu mai sunt bolnav, am vrut să strig şi nu am putut”. Cuvinte consemnate de Tudor Arghezi. La plecare, străinul i-a căutat pe sub aşternut mâna, aşa cum îşi dau bărbaţii mâna, iar Luchian ar fi spus “eu nu mai aveam nici mâini, nici degete”.

Comemorarea propriu-zisă va avea loc la 28 iunie 2016 la sediul fundaţiei Ştefan Luchian. În cadrul Zilelor Ştefan Luchian, va avea loc la Muzeul Judeţean Botoşani o masă rotundă cu participarea pictorilor şi criticilor de artă cunoscuţi pe plan national. Se va lansa totodată abumul “Pe urmele lui Ştefan Luchian”, realizat de criticul şi istoricul de artă Valentin Ciucă. La Galeria de Artă “Ştefan Luchian” se va organiza o expoziţie cu picturile lui Ştefan Luchian.

La Ştefăneşti, ca şi la Botoşani, se va aşeza câte un banner pentru a face cunoscut locuitorilor celor două oraşe privind evenimentul comemorării celor 100 de ani de la moarte pictorului Ştefan Luchian.

Ne-am propus să aşezăm pe clădirea vechii Garnizoane din Ştefăneşti o placă comemorativă, amintind că tatăl pictorului, maiorul Dumitru Luchian a condus batalionul 3 de grănicieri, unde a funcţionat înainte de naşterea pictorului.

Împreună cu domnul arhitect Mihai Mihăilescu, arhitectul Muzeului Judeţean, am căutat locul casei în care s-a născut pictorul Ştefan Luchian, în Ştefăneşti. Ajunşi la faţa locului, am văzut că acolo nu se poate înălţa nimic. E trist şi dureros acest lucru, întrucât un alt geniu al Botoşaniilor, George Enescu, are trei case memoriale, iar Luchian, pe locul naşterii, nu are nimic. S-a convenit cu domnul arhitect Mihai Mihăilescu să înălţăm o stâncă comemorativă în parcul vechiului muzeu Ştefan Luchian. Stâncă pe care am fi dorit s-o ridicăm pe locul naşterii. De ce? Fiindcă în accepţia noastră, Ştefan Luchian a fost ca o stâncă în calea vieţii; cu cât trupul i se degrada în urma paraliziei, cu atât dorinţa pictorului de a lucra era mai mare. Cunoaştem că atunci când mâna nu-i mai răspundea, a cerut să i se lege pensula de mână, continuând cu nişte forţări inimaginabile să picteze (ne face cunoscut acest lucru Nicolae Tonitza care l-a vizitat şi chiar i-a legat pensula de mână). Şi unde mai punem că opera lui cea mai valoroasă a fost realizată în ultimii ani de viaţă? În 1907, Luchian realizează tabloul “Un Zugrav” (autoportretul cu pensula în mână) iar în 1908 “Anemonele” (despre care Petru Comanescu spune: cele două tablouri “încep a fi considerate de specialiştii de peste tot drept unele din marile tablouri ale lumii”)

Tot la Ştefăneşti, locul naşterii marelui pictor, va fi lansat albumul “Pe urmele lui Ştefan Luchian”, autor Valentin Ciucă, critic şi istoric de artă. Era nevoie de apariţia unui album Ştefan Luchian, acesta fiind realizat prin bunăvoinţa domnului Valentin Ciucă, gest care umple un gol în informarea despre viaţa şi opera marelui pictor. Lucrarea este scrisă cu multă sensibilitate, cu înţelegere pentru viaţa şi opera lui Luchian, cu un bogat material biografic, pe măsura unui geniu al Botoşaniilor şi al ţării întregi. Fundaţia Ştefan Luchian dăruieşte bibliotecilor din judeţ, şcolilor generale şi liceelor, şi şcolii generale “Ştefan Luchian” din Moineşti, Bacău câte două albume “Pe urmele lui Ştefan Luchian”. Fundaţia noastră dăruieşte Muzeului Judeţean autoportretul “Un Zugrav” şi “Anemonele” de la 1908 în copie, pentru viitorul muzeu de la Ştefăneşti, la care sperăm că se lucrează cât de curând. Tot pentru acest muzeu de la Ştefăneşti vom dărui tabloul lui Scheletti, în copie, numit “Concert Intim”, în care este reprezentat George Enescu, cântându-i la patul de suferinţă lui Ştefan Luchian. Pe Pietonalul Unirii va avea loc un concert al orchestrei Rapsozii Botoşaniilor, cunoscând faptul că la baza operei pictorului stă elementul popular.

În 28 iunie, la sediul Fundaţiei “Ştefan Luchian” se vor comemora cei 100 de ani de la moartea pictorului, fiind chiar ziua morţii lui, cu o mică slujbă religioasă, ţinută de părintele paroh al bisericii Sf. Antonie, Dumnitru Butnariuc. Vom avea o expoziţie de pictură şi o surpriză pentru copiii prezenţi: tineri de la Grupul Şcolar “Ştefan Luchian” din Ştefăneşti, un grup sportiv cu numele lui Ştefan Luchian din Ştefăneşti, un grup vocal şi instrumental condus de domnul profesor Schimbinschi, elevi de la Liceul de Artă “Ştefan Luchian” Botoşani, care vor cânta la flaut, conduşi de doamna profesor Dumbrăveanu Alina – instrument la care a cântat şi Ştefan Luchian -, elevi de la Şcoala Generală “Ştefan Luchian” din Moineşti, Bacău, elevi ai clasei a IV-a de la Şcoala nr. 6 “Grigore Antipa” Botoşani, Popa-Georgeta Iulia profesor pentru învăţământul primar, elevi ai Liceului Teoretic “Nicolae Iorga” Botoşani, Asociaţia “Educatori Creativi – Copii Inventivi” preşedintă Dănilă Florentina – profesor pentru învăţământul primar. Va fi un schimb de experienţă util între profesorii acestor şcoli şi elevii lor.

Vor mai participa Asociaţia “Nicolae Iorga condusă de Violeta Damaschin din Botoşani, doamna inginer Chipoancă Elena, de la Muzeul de Etnografie din Truşeşti, reprezentanţi ai poliţiei de frontier, profesori, preoţi şi elevi de la Stânca Costeşti, unde tatăl lui Luchian a funcţionat cu 100 de ani înainte.

Regretăm faptul că muzeul închinat pictorului la Ştefăneşti nu va fi terminat la evenimentul comemorării celor 100 de ani de la moartea pictorului. Meritoriu este faptul că proiectul se va finaliza, fiind asiguraţi de Consiliul Judeţean, Muzeul Judeţean Botoşani, Direcţia Judeţeană pentru Cultură. Actvitatea la Ştefăneşti se va încheia cu un concert susţinut de corala “Lira”, condusă de domnul profesor Dragoş Boicu.

Vom avea invitaţi de marcă: Ion Caramitru care a jucat rol principal în filmul “Ştefan Luchian”, regizor Nicolae Mărgineanu, film care a câştigat un important premiu CIDALC la Festivalul internațional de film de la Karlovy Vary. Sperăm să vină şi Maria Ploaie, în film, iubita pictorului, şi soţia regizorului Mărgnieanu. Vor mai veni: Ştefan Alexandru Cornescu, din Suedia, fiul strănepotului lui Ştefan Luchian, împreună cu domnul inginer Vasile Galupa, care reprezintă familia Cornescu în ţară. Avem numeroşi parteneri care îşi aduc aportul substanţial pentru reuşita comemorării.

Vor fi multi mai mulţi iubitori ai marelui Luchian. Cu toţii vom fi uniţi în iubirea pentru acesta, convinşi fiind că pentru noi Luchian nu a murit, şi că avem nevoie de el.

Ne închinăm în faţa celor ce îl iubesc pe blândul Luchian,                                                              Conducerea Fundaţiei “Ştefan Luchian” :

Dan Lucan, Notar Reta Aniţei, Popa-Georgeta Iulia, Liviu Marfievici şi Aglaia Corneanu

 

luchian 1 luchian 2 luchian 3 luchian 4 luchian 5 luchian 6 luchian 7

Related Articles

One Comment

  1. Mii de mulţumiri Doamnei Aglaia Corneanu, preşedinta Fundaţiei Ştefan Luchian, pentru efortul imens depus în realizarea festivităţilor legate de comemorarea a 100 de ani de la moartea pictorului. Deasemeni un gînd bun pentru celelate persoane şi reprezentaţi ai instituţiilor şi autorităţilor locale şi judeţene care au contribuit la bunul mers în desfăşurarea acestor festivităţi.
    Mulţumiri pentru zile de neuitat : prof.Dumitru Luchian, ing. Corneliu Luchian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page