Autoritățile de la Botoșani au intrat în alertă după ce în câteva gospodării din satul Rediu, comuna Rădăuți Prut, s-a depistat virusul pestei porcine. Potrivit celor declarate de oficialul Direcției Sanitar -Veterinare, Ovidiu Airimițoaie, s-a stabilit un plan de măsuri, printre acestea fiind primordial să se descopere cum a intrat boala în gospodării, la porcul din cotețul omului. Opt porci au fost eutanasiați, după ce au fost evaluați pentru a fi despăgubiți proprietarii. Joi, s-a întrunit la Prefectură Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) și s-au luat măsuri ferme care să țină sub control noua situație.
” Este foarte greu să stabilim modul cum boala a pătruns în cele două gospodării. În urmă cu două săptămâni, colegii din Republica Moldova au semnalat cei şase mistreţi morţi pe malul stâng al Prutului, în apropierea localităţii Lipcani. Satul Rediu se află în zona considerată afectată şi infectată ca urmare a cazurilor înregistrate la Lipcani. În cadrul anchetei epidemiologice încercăm să aflăm cum a pătruns boala. Ea poate fi introdusă prin masă vegetală adusă din câmp, administrată porcilor, sau prin circulaţia animalelor domestice, de exemplu cai”, a declarat sursa citată. În consecință, au fost impuse restricții în trei unități administrativ-teritoriale, respectiv Rădăuți -Prut, Viișoara și Păltiniș și în trei fonduri de vânătoare.
Măsurile dispuse:
Orice porc afectat, mort sau cu semne de boală, se despăgubeşte la preţul de piaţă. Până acum au fost neutralizate opt capete porcine.
Zona de protecţie, de 3 kilometri, cuprinde două localităţi- Rediu şi Rădăuţi Prut. În Rediu sunt 56 de gospodării cu 109 porcine, iar în Rădăuţi Prut sunt 24 de gospodării cu 64 de porcine. Total- 80 de gospodării cu 173 de animale.
Zona de supraveghere cuprinde şapte localităţi din trei comune: Rădăuţi-Prut, Viişoara şi Păltiniş, cu localităţile Horodiştea, Cuzlău, Păltiniş, Cuza Vodă, Viişoara Mare, Viişoara Mică şi Miorcani. Recensământul animalelor cuprinde 1.051 de porci aflaţi în 384 de gospodării.
În următoarele şapte zile, circulaţia animalelor dintr-o exploataţie în alta este interzisă. De asemenea, în cazul în care proprietarii doresc să-şi sacrifice animalele, sunt rugaţi ca mai întâi să solicite medicilor veterinari analize pentru PPA.