ImportantLocal

LOCAL | Autorităţile au interzis sacrificarea porcilor din gospodăriile aflate în raza focarului de pestă porcină africană – FOTO

Autorităţile sanitar- veterinare au interzis sacrificarea porcilor din gospodăriile aflate în raza focarului de pestă porcină africană (PPA) apărut în localitatea Alba din judeţul Botoşani, fără avizul medicului veterinar, a anunţat, duminică, în şedinţa Centrului Local pentru Combaterea Bolilor, directorul adjunct al Direcţiei Sanitar- Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Ovidiu Airimiţoaie.

Totodată, oficialii DSVSA au impus interdicţii de comercializare a porcilor din localităţile respective, însă, în acelaşi timp, au cerut populaţiei să anunţe medicul veterinar în cazul oricărui semn de îmbolnăvire a porcilor.

 

Planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane prevede şi vânarea integrală a mistreţilor din zona afectată prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire, reducerea efectivului de mistreţi în zonele cinegetice învecinate, neafectate de PPA, prin realizarea cotei de vânătoare şi a cotei suplimentare de intervenţie în funcţie de nivelul optim aprobat prin acte normative. Autorităţile sanitar- veterinare din Botoşani estimează că pe fondul de vânătoare pe care a fost găsit mistreţul mort sunt aproximativ 100- 120 de porci mistreţi.

Virusul PPA a fost diagnosticat la un porc mistreţ, găsit mort pe raza fondului de vânătoare 40 Suharau, în pădurea Alba, într-o zonă situată la aproximativ trei kilometri de limita de frontieră cu Ucraina.

Conform procedurii, probele au fost expediate către Institutul de Diagnotic și Sănătate Animală, care astăzi a confirmat suspiciunea. Imediat, carcasa a fost distrusă prin incinerare, iar serviciile veterinare au intervenit pentru acțiuni de dezinfecție și protecție a zonei afectate

La Instituţia Prefectului- Judeţul Botoşani, a fost convocată astăzi o ședință a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Botoşani, sub coordonarea prefectului Dan Şlincu, pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții.
„În cursul zilei de mâine, vom avea întâlniri cu primarii şi membrii unităţilor locale de sprijin din zona de supraveghere pe o rază de 13 kilometri de la locul în care s-a găsit cadavrul”, a declarat prefectul Dan Şlincu. La şedinţa CLCB a participat şi primarul comunei Hudeşti, Viorel Atomei.
Directorul adjunct al Direcţiei Sanitar-Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentară (DSVSA), Ovidiu Airimiţoaie a afirmat că s-au luat deja primele măsuri de biosecuritate şi că s-au stabilit o zonă infectată pe o rază de opt kilometri şi una tampon de alţi cinci kilometri. „Trasând pe hartă aceste zone rezultă că sunt afecte 26 de localităţi din nouă comune”, a declarat Ovidiu Airimiţoaie. Acesta susţine că pentru prevenirea pestei porcine în gospodării, în următoarele de zece zile, până la finalizarea anchetei epidemiologice, este interzisă mutarea animalelor din „localităţile aflate în zona de protecţie”.

Proprietarii de porci domestici din zonă au fost informaţi să izoleze animalele în adăposturi pentru a nu veni în contact cu porcii mistreți sau cu materiale susceptibile de a fi contaminate, provenite de pe fondurile de vânătoare.
Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Facem precizarea că virusul Pestei Porcine Africane nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact major la nivel social și economic.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page