Zeci de artizani din toate colțurile țării, dar și din Botoșani, oferă, în aceste zile, un adevărat regal al culturii populare românești autentice.
Desprinși parcă din poveștile lui Creangă, îmbrăcați în costume populare pe care le poartă cu mândrie, fiecare dintre cei 65 de meșteri cu mâini de aur și-a etalat, pe Pietonalul Unirii, comorile făurite cu migală, așa cum au învățat de la strămoșii lor.
“Este un târg autentic deoarece a fost organizat în colaborare cu cele mai importante asociații din țară- din Moldova și din Bucovina. Avem peste 65 de meșteri populari, apar exemplificate meșteșugurile tradiționale. Vedeți aici diversitate, complexitate și veți găsi respectate canoanele populare. “ a declarat etnologul Margareta Mihalache.
Sunt expuse porturi populare, obiecte de uz casnic și de decor, icoane, sculpturi și cioplituri în lemn sau în os, țesături și alte obiecte reprezentative din cultura populară a județelor Covasna, Harghita, Suceava, Iași, Bistrița Năsăud, Maramureș și Neamț, sau din localitățile Ibănești, Vorona, Tudora, Bălușeni, Concești, Ungureni și Avrămeni din județul Botoșani.
„Centrul Județean de Creație își face datoria, aceea de a salva și promova ceea ce poporul nostru are mai sfânt, ceea ce definește identitatea sa în rândul popoarelor lumii: tradiția, folclorul, meșteșugurile” a spus Dănuț Huțu, directorul Direcției pnetru Cultură Botoșani.
“Sfântul Mucenic Gheorghe este acel Sfânt care biruiește balaurul, întruchipare a răului, dar și cel care înverzește natura și ia cheile de la Sfântul Dumitru. Avem datoria, asemenea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, care a avut demnitatea necesară de a nu-și părăsi credința ortodoxă, ca niciodată să nu prăbușim esența spiritualității românești! ” a încheiat Margareta Mihalache, etnolog în cadrul Centrului de Creație Botoșani.
Manifestarea se va desfășura în cadrul Zilelor Orașului în perioada 23 – 26 aprilie 2015 pe Pietonalul Unirii din Botoșani.
Organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, în colaborare cu Asociația Meșterilor Populari din Moldova și Asociația Meșterilor Populari din Bucovina, sub egida Consiliului Județean și cu sprijinul Primăriei municipiului Botoșani, Târgul Meșterilor Populari oferă botoșănenilor posibilitatea să ia contact cu formele culturii materiale și spirituale populare tradiționale.