Ziua Veteranilor de Război a fost marcată, la Botoșani, printr-o festivitate la care au participat cadre militare active, în rezervă și în retragere, autorități județene, directori de instituții și politicieni.
La Monumentul Eroilor din Cel de-al II-lea Război Mondial, Prefectul județului, Costică Macaleți, a trecut în revistă garda de onoare, după care s-a intonat imnul de stat și a fost oficiat un ceremonial religios.
După ce au rostit alocuțiuni legate de importanța acestei zile, cei prezenți au depus coroane şi jerbe de flori și au asistat, ulterior, la defilarea gărzii de onoare.
“Ziua de 29 aprilie este o zi sfântă pentru noi, o recunoștimnță a țării pentru sacrificiile eroilor de pe front”a declarat colonelul în rezervă Ilie Pascal, veteran de război.
“Eu îmi amintesc că nu era familie în care să nu fi fost un mort sau un rănit, dar după război toată lumea și-a văzut de treabă, era liniștită, fără proteste și fără scandalurile care sunt acum. În mare măsură, astăzi veteranii sunt respectați. Însă nu li se decontează la timp contravaloarea transportului cu mijloacele auto. Iar indemnizația este așa cum este…” a declarat generalul în rezervă Gheorghe Prăjinaru.
“Am fost pe Frontul de Est, la dezarmarea unităților germane care se retrăgeau de pe Dunăre, în apusul Europei. Acolo am fost militar în termen în 1944. Am fost ofițer activ și avansat la gradul de general de brigadă la 1 decembrie anul trecut. Am plecat pe 91 de ani și o pensie militară, incomparabilă cu pensia civilă. Îmi ajunge, slavă Domnului! Nu îmi doresc decât sănătate, mie și celor din juurul meu!“a spus col. (r) Mihai Drăguțu.
Iată mesajul transmis cu acest prilej de Preşedintele României Klaus Iohannis.
“Astăzi, cu prilejul Zilei Veteranilor de Război, îi omagiem pe cei care au apărat necondiţionat pământul strămoşesc al patriei, indiferent pe ce front au luptat. Acum, la ceas aniversar, se cuvine să le aducem recunoştinţa noastră pentru tot ceea ce au făcut în slujba poporului român. Incontestabil, una dintre cele mai importante pagini din istoria României a fost scrisă de către eroii celui de-Al Doilea Război Mondial – veteranii noştri de astăzi. Ei sunt cei care s-au întors de pe front la casele lor, cu durerea în suflet a pierderii camaradului, cu adânci răni fizice și psihice, spre a fi dovada vie a jertfelor acestui neam greu încercat. Aceşti bravi ostași ne-au învăţat că dragostea de ţară nu se măsoară în cuvinte, ci în fapte. Venerabili veterani, vă mulţumim pentru sacrificiile pe care le-ați făcut pentru țară. Ne-ați arătat ce înseamnă cu adevărat patriotismul, onoarea, demnitatea și v-ați câștigat un loc în paginile istoriei naționale. România vă va purta veşnică recunoştinţă!”.