LOCAL | Atenție, șoferi! Cei ce dețin sau folosesc ilegal pe mașini sirene sau girofaruri riscă amenzi de câteva mii de lei
Șoferii care montează sau folosesc sisteme speciale de avertizare sonoră sau luminoase pe mașini fără ca acestea să aparțină autorităților care au acest drept riscă, dacă sunt prinși, să plătească amenzi consistente, ce pot ajunge până aproape de 3.000 de lei.
După cum reiese din Legea nr. 152/2019, act normativ care a fost publicat vineri în Monitorul Oficial și care vizează, printre altele, modificarea Codului rutier, șoferii vor fi sancționați dacă nu respectă regulile privind utilizarea sistemelor speciale de avertizare sonoră sau luminoasă. Măsurile conținute de acest act normativ se aplică deja.
Astfel, dacă nu au acest drept, cei ce montează pe mașini și folosesc sirene sau girofaruri riscă amenzi de aproape 3.000 de lei. Mai exact, nerespectarea acestei reguli aduce sancțiuni încadrate în clasa a IV-a (ultima care vizează persoanele fizice), respectiv amenzi cuprinse între 1.305 lei și 2.900 de lei.
Așadar, pe lângă conducerea mașinii sub influența băuturilor alcoolice, circularea cu mașini ce au defecțiuni majore la frâne și direcție sau depășirea vitezei maxime admise cu peste 50 km/h, de-acum e sancționată cu aceeași amendă și “deținerea, montarea sau folosirea în circulația pe drumurile publice a mijloacelor speciale de avertizare sonoră sau luminoasă pe vehiculele care nu au acest drept”, după cum se specifică în Legea nr. 152/2019.
Totodată, cei care încalcă regulile de mai sus, inclusiv cea legată de utilizarea sirenelor și girofarurilor, vor fi sancționați suplimentar și cu suspendarea dreptului de a conduce o mașină timp de 90 de zile.
Potrivit formei în vigoare a Codului rutier, semnale speciale de avertizare luminoase sau, după cum sunt ele mai cunoscute, girofaruri, pot fi folosite doar pe autovehiculele poliției și pompierilor (lumină roșie), autovehiculele poliției, jandarmeriei, poliției de frontieră, serviciului de ambulanță sau medicină legală și altele (lumină albastră) și autovehiculele cu mase și/sau dimensiuni de gabarit depășite ori cele care transportă substanțe periculoase și altele (lumină galbenă).
Sursa: avocat.net