LOCAL | Atenție! Măsurile obligatorii pe care trebuie să le ia gospodarii care cresc porci
Membrii Comitetului Local de Combatere a Bolilor s-au întrunit astăzi în şedinţă extraordinară, având ca subiect aprobarea noului plan de măsuri, necesar în cazul apariţiei a încă unui focar de Pestă Porcină Africană în comuna Hăneşti, la porc domestic.
Cazul a fost confirmat în gospodăria unui localnic ce deţine 19 suine, trei dintre ele fiind depistate moarte, cu virus PPA confirmat prin analize de laborator. În consecinţă, s-a impus sacrificarea şi neutralizarea tuturor porcilor domestici din exploataţie- fiind vorba în total de trei animale adulte şi 16 purcei de până în 40 de kilograme. Proprietarul acestora va fi despăgubit pentru fiecare animal la preţul pieţei, în urma unei evaluări.
În ceea ce priveşte zona de protecţie, aceasta s-a extins la încă cinci localităţi: satul Aurel Vlaicu (Avrămeni), localităţile Bozieni şi Săveni (oraşul Săveni), satul Epureni (Ungureni). De asemenea, funcţionalitatea celor trei filtre de pe raza comunei Hăneşti se va prelungi cu încă o săptămână.
Important este faptul că specialiştii din DSVSA nu iau în considerare sacrificarea preventivă a tuturor porcilor din comuna Hăneşti, dat fiind că exploataţia în care a fost identificat ultimul caz de PPA este chiar la marginea comunei şi nu are în apropiere gospodării în care să se afle alte suine.
Măsurile obligatorii pe care trebuie să le ia fiecare proprietar de suine:
-în gospodăriile populaţiei se va urmări limitarea circulaţiei animalelor şi interdicţia scoaterii animalelor din exploataţie şi / sau creşterea sau lăsarea acestora libere prin localităţi;
-comercializarea acestora prin intermediul târgurilor de animale sau aglomerări de animale;
-evitarea contactului porcilor din gospodării cu animale sau păsări sălbatice sau migratoare ce pot fi purtătoare de virus PPA;
-nu se intră în adăposturi în care sunt crescuţi porci cu încălţăminte sau haine care au fost purtate pe stradă, este recomandat chiar ca la intrarea în adăpost să fie amplasată o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;
-porcii se cresc doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu alţi porci- domestici sau mistreţi;
-nu se hrănesc animalele cu resturi alimentare dacă există vănâtori ăn familie care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu se dă porcilor apa provenită din spălarea cărnii sau a resturilor de carne;
-nu se scot din exploataţie scroafele sau vierii;
-se interzice achiziţionarea de purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi cu crotalie şi fără a avea certificat sanitar- veterinar de sănătate, eliberat de medicul veterinar de liberă practică.
-nu se foloseşte în hrana animalelor iarbă cosită de pe câmp pentru că ar putea fi contaminată de contactul cu porci mistreţi bolnavi
-vânzarea sau cumpărarea porcilor pentru îngrăşare să se facă numai cu documente sanitar- veterinare.