Sute de botoşăneni speră să beneficieze de energie alternativă subvenționată prin programul “Casa Verde”.
Agenția Pentru Protecția Mediului a înregistrat deja 170 de cereri, având în vedere că, pentru subvenţionarea energiei alternative, se aplică metoda „primul venit, primul servit”.
Cei care vor dori să-şi monteze panouri solare cu sprijinul statului pentru a beneficia de apă caldă sau căldură vor avea posibilitatea să-şi depună dosarele de astăzi și până pe 24 octombrie.
La Botoşani a fost repartizată suma de 1,2 milioane de lei, ceea ce înseamnă că doar aproximativ 200 de dosare vor putea fi puse în plată.
Bugetul alocat pentru intreaga tara este de 94 de milioane de lei, din care 60 de milioane sunt destinate populatiei si 34 de milioane persoanelor juridice.
Echipamentele finantate pentru populatie prin Casa Verde sunt panourile solare si pompele de caldura, cunatumul finantarii nerambursabile prin AFM fiind in functie de tipul instalatiei, astfel:
– pana la 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate;
– pana la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate;
– pana la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de caldura, exclusiv pompele de caldura aer-aer;
Pentru accesarea finantarilor prin Casa Verde populatia are de parcurs cinci pasi, potrivit informatiilor furnizate de MInisterul Mediului.
Pasul 1.: Depunerea dosarului de finantare la agentia teritoriala de protectia mediului
Pasul 2.: Urmarirea site-ului AFM pentru decizia de acceptare in Program
Pasul 3.: Semnarea contractului de finantare cu Administratia Fondului pentru Mediu
Pasul4.: Demararea lucrarilor
Pasul 5.: Depunerea cererii de decontare a lucrarilor in termen de maximum 12 luni de la data semnarii contractului de finantare.