Autorităţile locale vor participa astăzi la manifestările dedicate Zilei Imnului, care se vor desfăşura, începând de la ora 10.00, în Piaţa Tricolorului de lângă Casa de Cultură a Sindicatelor.
Onorul gărzii de onoare va fi dat de subprefectul Daniela Beclea și va fi rumat de un scurt moment religios, susţinut de preotul Garnizoanei.
Ulterior, şefii din administraţia locală şi reprezentanţi ai forţelor armate vor susţine alocuţiuni despre semnificaţia imnului şi simbolistica versurilor, după care toţi participanţii vor intona “Deşteaptă-te, române!”.
Evenimentul se va încheia cu defilarea gărzii de onoare.
Pentru desfăşurarea ceremonialului, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, prin Serviciul de Poliţie Rutieră va bloca circulaţia pe străzile Marchian şi Cuza Vodă, între orele 09,15 şi 10,30.
Ziua de 29 iulie a fost desemnată, în 1998, Ziua Imnului Naţional al României – “Deşteaptă-te, române !”, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848.
În varianta prescurtată imnul este intitulat Deşteaptă-te române şi conţine 4 strofe, selectate din cele 11 strofe ale poeziei Un răsunet.
Versurile imnului naţional actual al României aparţin lui Andrei Mureşanu (1816-1863), poet romantic, jurnalist, traducator, un adevarat tribun al al epocii Revoluţiei de la 1848. Muzica a fost compusa de Anton Pann (1796-1854), cunoscut poet şi culegator de folclor.
Poemul “Un răsunet” al lui Andrei Muresanu, scris în vremea Revoluţiei de la 1848, a fost pus pe note în câteva zile de Anton Pann şi cântat pentru prima dată pe 29 iunie 1848 la Râmnicul Vâlcea.
Ideea unui imn naţional s-a născut încă din 1840 în Principatele Române, când era cântat mai ales la festivităţile oficiale unde apărea domnitorul ţării. În anul 1881 cu prilejul încoronării regelui Carol I, poetul Vasile Alecsandri a scris textul „Imnului regal român”. Imnul s-a cântat în mod oficial pentru prima dată în România în anul 1884, la încoronarea regelui Carol I.
Imnul regal a fost înlocuit în 1948 de “Zdrobite cătuşe”, apoi de ,,Te slăvim, Românie !” şi de imnul comunist “Trei culori”. Acestuia i-a luat locul după Revoluţie “Deşteaptă-te, române !”. Versurile şi aranjamentul îi aparţin lui Andrei Mureşanu, iar Anton Pann este creditat ca autor al muzicii imnului. Cu toate acestea, Gheorghe Ucenescu, un dascăl la primul gimnaziu românesc braşovean susţinea că el este autorul muzicii.
Imnul de stat al României este alcătuit din unsprezece strofe. La ocazii festive se interpretează strofele 1, 2, 4 şi 11