Primăria Manoleasa solicită Prefecturiii sprijin pentru alocarea unor fonduri pentru achiziţionarea de furaje. Având în vedere că păşunatul este interzis pe jumătate din suprafaţa existentă în sat, fermierii au apelat la rezervele pentru iarnă.
“Deocamdată luăm în calcul relocarea efectivului de animale din zona respectivă pe o altă păşune din comună. Dacă nu se poate face acest lucru vom lua în calcul şi acordarea de fonduri din fondul de urgenţă al Consiliului Judeţean”, a spus prefectul Dan Şlincu.
Afectate de carantina impusă de antrax sunt aproximativ 220 din cele 600 de bivine din satul Flondora.
“Cantitatea necesară acestora se va calcula în funcţie de raţia necesară animalelor care nu ies la păşunat. La nivelul satului Flondora sunt trei trupuri de păşune, interzise la păşunat înţeleg că sunt în jur de 55 de hectare şi vom identifica soluţii în funcţie de ce se va depune”, a spus Cristian Delibaş, directorul Direcţiei Agricole Botoşani.
Autorităţile spun că toate animalele din sat au fost vaccinate pe 30 mai.
“O revaccinare a tuturor animaelor din Flondora a fost făcută săptămâna trecută, însă apariţia bolii ar putea fi cauzată de un sistem imunitar slăbit al bovinei bolnave, caz în care vaccinul nu a fost activ. Viţelul despre care vorbim, însă, nu a intrat la vaccinare pe 30 mai pentru că nu îndeplinea vârsta dar acum a intrat în programul de vaccinare”, a mai spus Minodora Vasiliu.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică spun că situaţia este sub control.
“Pacientul diagnosticat cu antrax este bine, sub tratament şi analizăm dacă poate fi externă. În familie nu mai există nicio suspiciune şi nici în comunitate, comunitatea are acces la servicii medicale în centrul de permanenţă de la Avrămeni“, a declarat medicul epidemiolog sef al DSP, dr. Irina Alecu.
Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă rămâne în alertă, carantina fiind menţinută până pe 29 iunie, timp în care sunt valabile o serie de restricţii, cu excepţia colectării laptelui, care este posibilă.
“Printre acestea, interzicerea exploataţiilor care păşunează până pe 29 iunie, din celelalte exploataţii din satul Flondora se permite colectarea laptelui în afară de exploataţia domnului Mustaţă Radu, interzicerea scoatelor animalelor din satul Flondora. Animalele din exploataţia domnului Mustaţă Radu sunt examinate clinic în continuare i vom vedea evoluţia bolii. Deocamdată avem linişte. Viţelul este în continuare sub tratament dar deocamdată acolo avem suspiciune”, a declarat dr. Minodora Vasiliu, directorul Direcţiei Sanitar- Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.