” A fost expedierea spre moarte! A fost ceva ce nu ppate fi descris! Am fost deportat din Herţa şi când am fost repatriat am fot adus aici, în aceast gară, în 1943. Am vrut să fiu acolo unde am revenit la viaţă” a spus Liviu Beris, un evreu care avea numai 13 ani când a fpost deportat.
Evreii au comemorat astăzi, la Dorohoi, ororile deportării masive în Transnistria.
În memoria lor au fost dezvelite plăci comemorative în Gara Dorohoi și la Sinagoga din localitate, iar la Teatrul din Dorohoi a avut loc Simpozionul 75 de ani de la deportarea evreilor dorohoieni în Transnistria.
Au conferențiat președintele F.C.E.R.-C.M., dr. Aurel Vainer, Victor Opaschi, secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Culte, Amet Aledin, secretar de stat la Departamentul pentru Relații Interetnice,Andreea Rogoveanu, director la Direcția Drepturilor Omului — MAE, dr.Adina Babeș, cercetător la INSHR ‘Elie Wiesel’, prof. Ilarion Mandachi și drd. Andreea Toma, de la Centrul pentru Studierea Istoriei Evreilor din România.
“În 7 şi 8 noiembrie 1941, din ordinul lui Ion Antonescu şi ca urmare a politicii antisemite de la Bucureşti, din gara Dorohoi au fost deportaţi în Transnistria 9.367 de evrei, bărbaţi, femei şi copii, din Dorohoi şi mprejurimi. În 14 iunie 14942 au mai fost deportaţi 450 de evrei. Mulţi dintre aceştia au murit în lagăre, executaţi, din cauza epidemiilor de foame şi frig. Fie ca memoria acestei tragedii să rămână vie, ca un avertisment pentru generaţiile viitoare!” scrie pe placa comemorativă deuzvelită astăzi în gara Dorohoi.
“A fost un eveniment, trist, tragic ruşinos din istoria românilor şi a României! Suntem aici pentru a aduce un omagiu victimelor acelor tragice evenimente, pentru a reitera angajamentul statului român ca aceste evenimente să nu se mai repete niciodată, pentru că nimic şi nimeni nu poate justifica ce s-a întâmplat atunci!” a spus secretarul de stat Victor Opaschi, originar din Dorohoi.
“Noi ne îndeplinim o datorie de onoare să cinstim memoria celor care au fost omorâţi, călcaţi în picioare şi să ne aducem aminte de această pierdere de vieţi omeneşti, fiinţe umanie supuse acestor nedreptăţi, până la moarte, datorită unei concepţii rasiste” a spus dr. Aurel Wainer, preşedintele Federaţiei Comuniăţilor Evreieşti din România.
La evenimentele ce marchează 75 de ani de la deportarea evreilor din Dorohoi în Transnistria au participat reprezentanți ai autorităților locale, primarul Municipiului Dorohoi, Dorin Alexandrescu, și președintele Consiliului Județean, Costică Macaleți, precum și reprezentanți ai Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe, Departamentului pentru Relații Interetnice și ai Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale, parlamentari, Părintele Arhimandrit Ipopsifiu Ieronim Creţu şi reprezentanţi ai cultului mozaic.
Organizatorii și partenerii evenimentului comemorativ de la Dorohoi sunt Federația Comunităților Evreiești din România — Cultul Mozaic (F.C.E.R. — C.M.), Fundația Filderman, JDC, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România ‘Elie Wiesel’, Centrul pentru Studierea Istoriei Evreilor din România, Comunitatea Evreilor Dorohoi, Primăria Municipiului Dorohoi, C.J. Botoșani, Asociația Evreilor din România Victime al Holocaustului (A.E.R.V.H.), în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI) și Ministerul Transporturilor.
Tabără de pictură
De asemenea, în perioada 21-26 noiembrie, la Dorohoi se desfşoară și tabăra de creație și pictură Artă, Educație, Memorie — talentul tinerilor artiști în slujba adevărului. Deschiderea oficială va avea loc pe 21 noiembrie, la ora 18, la Teatrul din Dorohoi.
În cadrul proiectului, 32 de elevi ai liceelor de artă din Bacău, Buzău, Botoșani și Dorohoi vor contribui la o mai bună cunoaștere și promovare a adevărului despre Holocaust, prin artă.
Atelierele și acțiunile la care participă elevii își propun promovarea talentelor prin competiție deschisă, stabilirea unui dialog interetnic, intercultural și interconfesional corect, între tineri — viitori artiști plastici, promovarea în rândul tinerei generații a unui climat moral sănătos, care să combată antisemitismul, xenofobia și ura împotriva omului.
Lucrările tinerilor artiști urmează să fie prezentate într-o expoziție colectivă la București, Bruxelles și Vatican.
Organizatorii Taberei de Creație sunt F.C.E.R. — C.M., Primăria Municipiului Dorohoi, Fundația Filderman, A.E.R.V.H., în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice, din cadrul Guvernului României.