Legislaţia rutieră prevede amenzi serioase pentru şoferii care circulă cu astfel de automobile.
Șoferii care obişnuiesc să circule cu maşini care au lipite pe geamuri, fie ele geamuri laterale, parbriz sau lunetă, diverse accesorii, iar acestea reduc, prin număr sau dimensiuni, vizibilitatea conducătorului auto, riscă amenzi consistente, ce pot ajunge până la aproape 3.000 de lei.
Legislaţia rutieră în vigoare stabileşte că “aplicarea de afişe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea” reprezintă o contravenţie încadrată în clasa a IV-a de sancţiuni.
În condiţiile în care clasa a IV-a de sancţiuni prevede aplicarea unei amenzi cuprinse între nouă şi 20 de puncte-amendă, iar punctul-amendă are valoarea, în 2018, de 145 de lei, persoanele fizice care aplică diverse obiecte pe suprafaţa geamurilor sau în dreptul acestora pot fi amendate cu sume curpinse între 1.305 şi 2.900 de lei.
Accesoriile amintite în Codul rutier pot fi odorizante, carnete de notiţe, diverse obiecte religioase (icoane şi cruciuliţe), suporturi pentru diverse dispozitive electronice, zaruri supradimensionate şi altele, dar şi vinietele sau abţibilduri “colecţionate” pe marginea parbrizului. Alte obiecte care reduc vizibilitatea şoferului sau a pasagerilor şi pentru care ar putea fi sancţionaţi conducătorii auto sunt pozele cu membri ai familiei sau cu prieteni trecuţi în nefiinţă, pe care anumiţi şoferi le lipesc pe parbriz, de cele mai multe ori pe partea dreaptă.
De asemenea, reprezintă contravenţie şi este sancţionată tot cu amendă de până la 2.900 de lei şi “aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale”. Totuşi există o variantă legală pentru reducerea transparenţei geamurilor unei maşini, şi anume utilizarea de tratamente şi folii omologate sau certificate de către Registrul Auto Român.