ImportantLocal

LOCAL | ALARMANT! Cel mai tânăr consumator de droguri din Botoșani are numai 12 ani!

Tot mai multi tineri din judetul Botosani ajung aproape inconstienti la urgente, dupa ce consuma droguri. O treime dintre ei s-au intoxicat su plante cu efect psihoactiv, cunoscute drept etnobotanice.

Cadrele medicale sunt alarmate de numarul mare de pacienti, dar si de varsta lor.

Practic, printre consumatorii de vise la pliculet se regasesc copii de numai 12 ani !

“De la inceputul anului la Unitatea de Primiri Urgente Pediatrie s-au prezentat 12 adolescenti cu varste cuprrinse intre 14 si 17 ani, cu consum de etnobotanice,  iar la UPU din cadrul Spitalului judetean s-au prezentat 26 de persoane cu varsta adulta. Grav este faptul ca sunt copii care se prezinta in mod repetat in urgente ca urmare a consumului de substante etnobotanice. Probabil ca usurinta cu care pot sa faca rost de aceste substante, preturile mici… Sunt copii nesupravegheati, cu parinti plecati in strainatate sau care stau in gazda sau la internat si nu langa parinti”, a declarat Ioan Asaftei, purtatorul de cuvant la Spitalului Judetean de Urgenta Botosani.

In total la Urgente au ajuns 38 de consumatori in jumatate de an, comparativ cu 35 de urgente de acest tip cat s-au inregistrat in tot anul 2014, sau 26 de cazuri in 2013.

“ O crestere cu 50% este foarte mult! Acum, consumatorii au varstele cuprinse intre 12-13 ani si maxim 30 de ani! Cazurile care ajung la Urgenta sunt doar varful aisbergului, pentru ca sunt consumatori care nu ajung acolo! La noi, la Centrul Antidrog s-au adresat doar 14 consumatori in acest an. Unii au venit la consiliere cu parintii, alti cu fratii, cativa adulti au cerut spirjin din proprie initiativa…daca dependent fizica se rezolva medicamentos in 10-20 de zile, raman problemele psihice pentru care este nevoie de sprijinul specialistilor pe termen lung. Unii ajung chiar sa isi puna capat zilelor!” a declarat Florin Barbu, Centrul Antidrog Botosani.

Acesti pacienti ajung initial in Unitatea de Primiri Urgente, dupa care sunt transferati la sectia de psihiatrie, unde medicii cu greu gasesc medicatia necesara pentru ca nu stiu ce substanta activa au consumat pacientii intoxicati.

In total, in acest an la urgente au ajuns 98 de consumatori de substante psihoactive, din care 29 de etnobotanice, 20 cu intoxicatii acute in urma consumului medicamentos, iar celelalte fiind tentative de sinucidere cu diverse substante. Consumatorii provin din toate mediile, avand in vedere ca preturile plantelor cu efect psihotrop sunt accesibile.

Oamenii legii au organizat la Botosani, in acest an, 4 actiuni de destructurare a retelelelor de traficanti de droguri, inclusiv in Penitenciar.

In luna mai, in comuna Românești, au fost descoperite 8 kg de cannabis, pentru care au fost arestate 4 persoane. Procurorii DIICOT au destructurat, recent, o retea de traficanti de droguri care actiona in judetele Iasi, Suceava si Botosani.

60 de tineri au fost identificati ca si consumatori iar 8 sunt in arest preventiv pentru 30 de zile, sub acuzatia de constituire de grup infracţional organizat şi trafic de droguri.

In primele cinci luni ale acestui an, Politia Romana a ridicat in vederea confiscarii peste 320 de kg. de droguri de risc si mare risc, peste 7.500 de comprimate si 500 de kg. pre-precursori, informeaza un comunicat al Inspectoratului General, citat de Hotnews.
In primele cinci luni ale acestui an, Politia Romana, prin structurile de combatere a criminalitatii organizate a desfasurat 258 de actiuni operative in domeniul combaterii traficului de droguri, in cadrul carora au fost destructurate 26 de grupari infractionale organizate.
In perioada analizata, au fost trimise in judecata 1.462 de persoane fizice si juridice, pentru savarsirea a 3.407 infractiuni, dintre care 714 persoane au fost retinute sau arestate.
De asemenea, politistii au ridicat in vederea confiscarii 325,35 de kg. de droguri, dintre care 229,88 de kg. de droguri de mare risc si 95,47 de kg. de droguri de risc, 7.580 de comprimate si 500 de kg. pre-precursori.
Fenomenul traficului de droguri este caracterizat de o diversificare a categoriilor de droguri nou introduse pe piata, prin aparitia noilor substante psihoactive, arata sursa citata.
Romania este o tara de tranzit pentru majoritatea tipurilor de droguri, in cantitati reduse, in special pentru heroina, cocaina, cannabis, rezina de cannabis si droguri sintetice.
Traficul de heroina pe teritoriul Romaniei manifesta o constanta relativa de-a lungul timpului determinata de pozitia geografica a tarii noastre pe traseul Rutei Balcanice, folosit de gruparile criminale pentru transportul heroinei de la locurile de producere a acesteia in Afganistan pana la pietele de desfacere din Europa Centrala si de Vest, in special Olanda si Marea Britanie, explica politistii.
Totodata, Romania ramane o ruta alternativa utilizata de retelele infractionale organizate pentru introducerea in Europa, a cocainei ce provine din America de Sud.
Piata interna de desfacere a cocainei reprezinta un segment distinct in peisajul traficului si consumului de droguri din tara noastra prin prisma faptului ca acesta este un drog scump, accesibil unei categorii de consumatori cu posibilitati materiale ridicate, arata sursa citata.
De asemenea, in ultima perioada, politistii au descoperit mai multe culturi de cannabis, indoor si outdoor pe teritoriul Romaniei, culturi in apartamente, case, hale industriale dar si plantatii de cannabis, in aer liber, disimulate intre culturi agricole.
Drogurile sintetice au cunoscut o diversificare pe piata din Romania in ultimii doi ani luand in considerare si faptul ca pe langa cele clasice au aparut derivati cunoscuti drept ¬designer drugs¬ (numite impropriu etnobotanice).
In ceea ce priveste Noile Substante Psihoactive, s-a constatat o scadere a disponibilitatii acestora pe strada sau prin intermediul unitatilor comerciale datorita reglementarilor intrate in vigoare si a eficientei activitatilor desfasurate, in special in mediul on-line.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page