LOCAL | Al treilea braţ „inteligent“ al lui Constantin Voiniciuc, tanarul inventator din Botosani!
Tânărul Constantin Voiniciuc, din Botoşani, a realizat anul trecut o mână bionică numită „RoboHand“. Pentru invenţia sa, Constantin a primit premiul cel mare în competiţia „Tech School“. „Weekend Adevărul“ vă spune povestea lui Constantin şi cum a dezvoltat el „RoboHand“ într-un prototip care poate fi folosit în medii toxice.
Constantin Voiniciuc are 19 ani şi este inventator. Nu diploma de Bacalaureat îi atestă această îndeletnicire, ci zecile de premii câştigate pentru invenţiile sale, încă de când avea 10 ani, la concursuri şi olimpiade şcolare de electronică şi de robotică. Ultima sa invenţie, o mână bionică, a câştigat premiul cel mare într-o competiţie naţională dedicată tinerilor pasionaţi de tehnologie, „Tech School“.
Cu cei 7.000 de euro câştigaţi, Constantin şi-a putut dezvolta creaţia, transformând „RoboHand“ – care, la început, doar dirija mişcarea degetelor de la mână cu ajutorul unor senzori – într-o platformă mobilă, mult mai mare, pe care a montat un braţ robotic şi care poate fi utilizată în medii toxice. Mai simplu, cum spune el, în medii unde omul nu poate ajunge din motive de siguranţă, merge robotul şi rezolvă problema.
Bani pentru invenţii, din reparaţii de televizoare
Constantin nu a aşteptat ora de fizică din clasa a VI-a ca să înveţe despre gruparea becurilor în serie şi în paralel. Prima dată când a înţeles mecanismul lor era în şcoala generală, prin clasa a IV-a, când un profesor de la „Palatul copiilor“ din Botoşani, Dan Hăilă, a venit la o oră de-a lui şi le-a arătat elevilor câteva „exerciţii“ din electronică. „Mi-a pus în faţă nişte beculeţe, un radio şi alte instrumente pe care trebuia să le asamblez şi să construiesc tot, de la zero. Eram derutat şi impresionat în acelaşi timp“, îşi aminteşte Constantin.
A doua zi, a mers la „Palatul copiilor“ să se înscrie la Cercul de Fizică Aplicată – Electronică, Automatizări – Robotică pe care profesorul Hăilă îl coordona. Şi, pe măsură ce pasiunea lui căpăta nuanţe, în scurt timp, elevul Voiniciuc câştiga locul doi la cel mai important concurs de electronică din ţară.
De atunci, jucăriile preferate au devenit cele pe care el singur şi le realiza. Roboţii cu cheiţă – preferaţii băieţilor de la bloc – păleau în faţa celor mai „inteligenţi“, cu motoraşe şi care se mişcau în toate direcţiile, la care Constantin lucra şi luni bune. Iar pentru a avea bani de piese, Constantin mai repara un televizor, un radio sau orice îi pica în mână, de la colegi şi vecini. Într-o vacanţă de vară, a lucrat şi pe şantier. S-a descurcat cum a putut, spune el atât de româneşte, numai ca să aibă bani şi să inventeze.
A primit o ofertă din Franţa
În portofoliul său, Constantin a adunat peste 50 de premii naţionale şi internaţionale pentru invenţiile create: locurile I şi II la două categorii – „Mini-sumo“ şi „Line Follower“– ale concursului internaţional de tehnologie „Infomatrix“, tot pe cele trei trepte ale podiumului a urcat la aproape toate concursurile naţionale de robotică pentru tineri şi, atunci când a avut ocazia, a concurat, umăr la umăr, cu ingineri şi oameni cu mai multă experienţă decât el. Iar renumele i-a ajuns peste hotare: „Am primit o ofertă şi de la un medic din Franţa. Dorea să ne pună orice la dispoziţie, pentru ca într-un an să realizăm un robot care să opereze pe inimă sau creier. Riscul era foarte mare însă şi timpul prea scurt“.
Citeste mai mult despre botosanean aici: adev.ro/mspum6