Academician, profesor, doctor, neurochirurg de talie mondială. Leon Dănăilă, salvatorul de vieți, născut în orașul Darabani din județul Botoșani, a revenit astăzi acasă, pentru a primi titlul de Cetățean de onoare al municipiului Botoșani- un cadou oferit de comunitatea locală la împlinirea a 82 de ani de viață.
“L-am cunoscut pe domnul profesor Leon Dănăilă cu aproximativ 10-12 ani în urmă, atunci când am avut şansa, privilegiul de a-l avea ca profesor şi vreau să vă spun că nimic nu poate avea un impact mai puternic asupra unui tânăr decât întâlnirea cu un mare profesor. Domnul Leon Dănăilă a impresionat şi impresionează prin modestie. Ne-a insuflat nouă pasiunea cunoaşterii şi dragostea de cunoaştere, credinţa în Dumnezeu. Îmi amintesc şi acum sălile de seminar cu aproape 200 de persoane, unde parcă la un semn se lăsa linişte când intra domnul profesor în clasă şi toţi încrercau să absoarbă cuvintele domniei sale. Îmi amintesc şi acum cum ne spunea: “Dragilor, nu există minune mai mare pe pământ lăsată de la Dumnezeu decât creierul omenesc şi nu cunoaştem decât 15-20% din acesta!”. Astea sunt cuvintele care mi-au rămas în minte şi sigur atitutudinea domnului profesor care ne rămâne mereu în inimă şi a fost deosebită plăcerea şi bucuria de a-l primit ieri în Botoşani şi le mulţumesc şi colegilor noştri. Domnul Leon Dănăilă este o personalitate de prim rang care merită să fie cetăţean de onoare al Botoşaniului, De fapt, noi suntem onoraţi că domnul profesor este cetăţean de onoare al Botoşaniului. Eu l-am cunoscut ca profesor, domnia sa este medic, profesor, om de ştiinţă, un adevărat om universal, un om al renaşterii cum rar mai găsim în zilele noastre“, a declarat Ovidiu Portariuc, primarul municipiului.
A avut ocazia să rămână în strănătate, dar nu și-a lăsat patria și semenii în suferința pe mâna altora. Medicul Leon Dănăilă este cel mai vârstnic neurochirurg din lume care încă mai operează.
” Este un dar de la Dumnezeu ca să ai putere să fii foarte atent! Sunt operații foarte grele! Și cu o experiență de peste 54 de ani de neurochirurgie, să operezi tot timpul..Este mare lucru! Am învățat pe colaboratorii mei cum să opereze, îi mai învăț și acum…le port mâna, le arăt cum se face. Nu mai operez atât de mult, dar la cazurile dificile mă cheamă ei să operez eu. Am peste 40.000 de operații… la un moment dat o să mă retrag, dar scriu foarte mult pe plan mondial, scriu în limba engleză…vreau să mă fac cunoscut, vreau să fac cunoscută știința românească, să nu ne considere pe noi ca la coada Europei !” a spus Acad. Prof. Dr. Leon Dănăilă
Palmaresul său impresionant în cercetare, inovație și muncă până la epuizare încape în zeci de pagini.
A revoluţionat medicina românească fiind primul chirurg român care a operat pe creier cu microscopul şi apoi cu laserul.
Deține 18 brevete de inventator și 10 de inovator, este autor a peste 40 cărți de specialitate, a reușit să facă operații neurochirurgicale din cele mai complexe și să scadă mortalitatea operatorie la procente comparabile cu ale celor mai renumite clinici de neurochirurgie din lume- de la 50 la numai 4%.
A realizat peste 40.000 de intervenții pe creier cu rezultate excelente obținute postoperator, fapte care îl situează în rândul celor mai mari neurochirurgi din lume.
Leon Dănăilă a construit fără nici un ban din partea statului 16 camere de spital și o sală de operație dotată cu toate cele necesare, fapt care a ameliorat enorm asistența medicală la Clinica II Neurochirugie deoarece a putut astfel dubla sau tripla numărul zilnic de operații. În anul 1981, a înființat prima secție de neurochirurgie vasculară și microneurochirurgie din țară care se menține și în prezent.
Este membru al Academiei Române, al Academiei de Științe Meciale, al Academiei Oamenilor de Știință și al altor prestigioase academii din întreaga lume. În 2001 a obținut Noble Prize acordat de “United Cultural Convention” iar în 2002 titlul de Cavaler acordat de “Academie Europeenne d`Informatisation.
Acad. Prof. Dr. Leon Dănăilă este una dintre cele 5.000 de personalităţi importante ale lumii.
Este considerat cel mai bun neurochirurg din Europa şi figurează alături de Einstein printre cele 500 de genii ale secolului 21.
După 30 de ani de studii şi cercetări, în anul 2005, împreună cu neurobiologul Viorel Păiș, a descoperit o celulă a creierului denumită CORDOCIT- descoperire apreciată ca fiind demnă de premiul NOBEL.
În 2009 a obținut Trofeul de Excelență la Gala 10 pentru România.
” Toți mă întreabă: ai muncit atâta, ai publicat în țară și în străinătate, ai scăzut mortalitatea, ai făcut știința românească cunoscută în toată lumea, statul ce ți-a dat? Eu am răspuns: NIMIC! “ a încheiat Acad. Prof. Dr.Leon Dănăilă
Este una dintre cele mai mari valori ale lumii căruia peste 40.000 de oameni îi datorează viața. O parte dintre botoșănenii care i-au fost pacienți au ținut să îl felicite astăzi personal, la împlinirea venerabilei vârste de 82 de ani și să îl asigure că vor continua să se roage pentru ca Dumnezeu să îl țină sănătos și să îi dea putere pentru a salva în continuare vieți, așa cum o face de peste 54 de ani!