Compartimentul de neurochirurgie deschis recent la etajul IV al Spitalulului Județean Mavromati, după mai bine de doi ani de demersuri pentru realizarea acestui obiectiv, fost astăzi inaugurat şi sfinţit în prezența conducerii spitalului, a autorităților locale, precum și unei echipe de medici neurochirurgi de la Iași.
Deschiderea acestui compartiment cu 10 paturi înseamnă timp câştigat şi şanse mai mari pentru pacienţii cu afecţiuni neurologice grave care până acum puteau fi tratate doar în centre universitare.
Înfiinţarea acestui compartiment a fost posibilă prin alocarea de fonduri de la Consiliul Județean, Ministerul Sănătății, dar și cu sprijin financiar de la sponsori.
“Acest proiect a început în anul 2015 când am avut o întâlnire la Cluj cu dnul. dr. Kiss și la momentul respectiv nu mă gândeam că va fi posibil să deschidem la Botoșani un compartiment de neurochirurgie, dar văzând ambiția dumnealui, dorința de a lucra în acest județ, în acel moment am hotărât că trebuie să fac ceva pentru spital și pentru botoșăneni. Că a fost greu, că a fost ușor, nu mai contează. Este o mare realizare pentru noi, pentru botoșăneni. Deschiderea acestui compartiment a fost posibilă cu sprijinul mai multor instituții, în primul rând Consiliul Județean, care a alocat 600.000 de lei pentru acea trusă specială, cu sprijinul Ministerului Sănătății care recent a dat o filă de buget de 400.000 de lei, și cu sprijinul sponsorilor”, a declarat Corneliu Mihai, managerul Spitalului Județean Mavromati.
“Mulțumesc celor din conducerea spitalului în numele pacienților din județul Botoșani. Deschiderea acestui compartiment este foarte importantă. Oricine ar fi fost la conducerea județului trebuia să înțeleagă lucrul acesta și noi l-am înțeles. Am avut deschidere pentru a aloca sume pentru partea de aparatură,. Finanțăm și susținem în continuare partea de dotare cu aparatură medicală. Îi doresc domnului doctor să rămână la Botoșani, acest compartiment este o mare realizare a Spitalului Județean”, a afirmat președintele Consiliului Județean, Gheorghe Sorescu.
“Sistemul sanitar este prioritar pentru actuala guvernare chiar dacă, din păcate, trecem printr-un moment destul de neplăcut, referitor la scandalul Hexi Pharma. Se va continua inclusiv pe ceea ce înseamnă politica de salarizare a cadrelor medicale, inclusiv pe partea de investiții”, a afirmat prefectul Dan Nehifor.
“Nu pot decât să mă bucur că mai vin medici tineri în județul Botoșani, iar deschiderea Compartimentului de neurochirurgie lasă o ușă deschisă și pentru alți medici din această specialitate care până acum nu puteau să vină aici. Creștem și mai mult gradul de complexitate a activității medicale botoșănene, creștem prestigiul medicii botoșănene și îi doresc succes domnului doctor. Sperăm să mai vină și alți medici pentru a putea face o echipă, cu ajutorul autorităților locale pentru a asigura în primul rând facilități de cazare a medicilor”, a spus și medicul Constantin Didi Moșneguțu, președintele Colegiului Medicilor Botoșani.
La rândul lor, medicii neurochirurgi de la Clinica de Neurochirurgie din Iași, au spus că vor asigura tot sprijinul necesar echipei de la Botoșani.
Deocamdată, Compartimentul de Neurorchirurgie este deservit doar de un singur medic neurochirurg. Dr. Petre-Atilla Kiss are 33 ani ani, a venit de la Cluj şi până acum a efectuat 15 intervenții chirurgicale.
“În cadrul Compartimentului de neurochirurgie oferim servicii de diagnostic în domeniul neurochirurgical, ca și tratament o parte din urgențele neurochirurgicale, practic subduralele cronice s-au rezolvat aici și patologie degenerativă spinală, dar și alte patologii vor intra în oferta de palete de tratament. Au fost deja făcute operații, subduralele cronice, au fost drenaje ventriculare, hernii de disc. Astfel de operații nu au fost posibile până acum la Botoșani din lipsă de aparatură”, a precizat medicul Petre-Atilla Kiss.
Până când sala de la neurochirurgie va fi dotată şi cu o lampă scialitică, intervențiile chirugicale din sfera neurologică se efectuează în sala de operații de pe Secția Chirurgie generală.
Medicul speră ca şi numărul de medici anestezişti să fie suplimentat, astfel încât să nu mai fie nevoie de programarea operaţiilor.
Managerul spitalului a precizat că în aproximativ trei săptămâni va fi achiziționată toată aparatura necesară desfășurării întregii activități medicale.