În România, a cărei populație actuală este de cca. 21.800.000 locuitori, din 1958 până în prezent au fost înregistrate doar în spitalele de stat peste 22.000.000 de avorturi. Se fac circa 400 de avorturi la CERERE pe zi doar în spitalele de stat, rata avorturilor fiind de 480 de avorturi la 1.000 de nașteri, cea mai mare din Uniunea Europeană și dublă față de cea din SUA. În realitate, rata avorturilor este mult mai mare, deoarece avorturile din clinicile private nu se raportează la stat, iar avorturile făcute de femeile românce din străinătate nu sunt nici ele incluse.
În Republica Moldova, a cărei populație actuală este de cca. 3.600.000 locuitori, statisticile arată că, după declararea independenței țării în 1991 și până în prezent, au fost înregistrate cca. 750.000 de avorturi.
O atenție specială dorim să acordăm cazurilor în care femeia primește în timpul sarcinii un diagnostic nefavorabil. Mai ales când este vorba despre anumite maladii precum Sindrom Down, copilul are puține șanse de a se naște: la nivelul Uniunii Europene, 96% dintre copiii diagnosticați Sindrom Down sunt avortați. De aceea organizatorii au ales, ca în data de 21 martie, în care se sărbătorește Ziua Mondială a Persoanelor cu Sindrom Down, să organizeze , Marşul pentru Viaţă, care se va desfăşura simultan în 60 de oraşe din România şi Republica Moldova, pe data de 21 martie.
Se urmărește, astfel sensibilizarea societății că discriminarea persoanelor cu Sindrom Down, a persoanelor cu nevoi speciale în general, începe înainte de naștere.
Arhiepiscopia Iaşilor, prin Departamentul Pro Vita, se alătură acestui eveniment de apărare şi promovare a vieţii, prin organizarea Marşului pentru Viaţă în opt oraşe de pe raza eparhiei: Iaşi, Botoşani, Piatra Neamţ, Târgu Neamţ, Paşcani, Bucecea, Săveni şi Darabani.
Anul acesta Marşul pentru Viaţă are tema “Fiecare viaţă este un dar” şi îşi propune să evidenţieze faptul că fiecare viaţă umană este unică şi are o valoare infinită, iar societatea nu are decât de beneficiat dacă sprijină persoanele cu nevoi speciale şi, în particular, dacă sprijină mama să dea naştere atunci când se află într-o situaţie dificilă.
La Botoşani, tot pe data de 21 martie, începând cu ora 12:00, susţinătorii vieţii vor pleca de la Biserica “Buna Vestire” spre Liceul “Mihai Eminescu”, Biserica Rosetti, Pietonalul Unirii, primăria oraşului Botoşani, prefectura judeţului Botoşani, Protopopiatul Botoşani şi se vor opri la Maternitate.
În aceeaşi zi, la Bucecea, judeţul Botoşani, la ora 15:00, marşul va începe de la Liceul Tehnologic Bucecea şi va continua spre primăria oraşului Bucecea, Centrul Cultural Bucecea. Aici va avea loc o scurtă oprire, apoi se va continua spre Şcoala Numărul 1, iar oprirea finală va fi la Biserica “Sfântul Ioan Botezătorul”.
La Săveni, judeţul Botoşani, de data aceasta pe 22 martie, de la ora 14:00, Marşul pentru Viaţă va lua startul de la Protopopiatul Săveni spre Biserica “Sfântul Nicolae”, Spitalul Municipal Săveni, Judecătoria Săveni, Strada 1 Decembrie, Strada Tudor Vladimirescu, Strada Dobrogeanu Gherea. Oprirea finală va fi la Biserica “Sfântul Gheorghe”.
La Darabani, judeţul Botoşani, pe data de 21 martie, de la ora 13:00, participanţii la marş vor pleca de la Biserica “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, Judecătorie, Parchet, Biserica “Sfântul Nicolae”
Mai multe despre această mișcare neconfesională și apolitică citiți pe :