ImportantLocal

LOCAL | 170 de ani de la sacrificiul eroilor pompieri din Dealu Spirii

Ziua Pompierilor din România este sărbătorită anual, pe 13 septembrie. Această zi ne reaminteşte că, în urmă cu 170 de ani, 166 de pompieri au înfruntat, într-o bătălie sângeroasă și inegală, trupele otomane venite să suprime idealurile Revoluţiei de la 1848.

Ducând mai departe tradiţia predecesorilor, pompierii români continuă să îşi onoreze cu acelaşi curaj şi abnegaţie misiunea de apărare a vieţii şi bunurilor concetăţenilor, în confruntarea cu incendiile ori cu alte situaţii de urgenţă, punându-şi adeseori viaţa în pericol pentru a o salva pe a semenilor.

Instituţia pompierilor s-a dezvoltat și modernizat continuu, adaptându-se contextului contemporan, la clasica misiune de stingere a incendiilor adăugându-se operaţiunile de salvare a persoanelor de la înălţime, de la înec, de sub dărâmături şi din alte situaţii critice, intervenţiile pentru descarcerarea victimelor accidentelor rutiere şi pentru acordarea primului ajutor calificat, misiunile de salvare a animalelor, de asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată ori de înlăturare a efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, intervenţiile la accidente tehnologice, radiologice, biologice şi alte calamităţi antropice sau naturale, precum şi alte misiuni de gestionare a situațiilor care periclitează siguranța semenilor.

Rezultatul muncii salvatorilor, care au ca deviză „curaj și devotament”, se materializează zilnic în vieți și bunuri salvate.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani va  marca Ziua Pompierilor din România printr-un ceremonial militar, care se va desfăşura pe 13 septembrie, începând cu ora 11.00, în fața Primăriei orașului Săveni.

În aceeași zi, între orele 10.00 – 14.00, îi invităm pe copii, pe pietonalul din fața Primăriei Săveni, să participe la o activitate interactivă, cu rol educativ în domeniul situațiilor de urgență, intitulată „Caravana pompierului Sam”.

Activitatea va consta în parcurgerea unui traseu aplicativ pentru copii, respectiv: startul – o ușă care simbolizează intrarea într-o locuință, un tunel (care să imite deplasarea într-o încăpere plină cu fum), urcarea pe un tobogan pentru salvarea de la înălțime a unei „victime” ( un ursuleț sau un cățeluș de pluș), transportul „victimei” în cortul de acordare a primului ajutor calificat, alergarea printre jaloane și stingerea unui incendiu imaginar (atingerea cu jetul de apă a unor baloane cu chipul unor personaje îndrăgite din desenele animate).

Pe traseu, copiii vor fi îmbrăcați în costume de protecție, confecționate pe grupe de vârstă, puse la dispoziție de ISU Botoșani.

Misiunile de salvare  vor fi „conduse” de mascota inspectoratului, pompierul Sam.

Activitatea este realizată cu prijinul Direcției Servicii Publice Sport și Agrement din cadrul Primăriei Municipiului Botoșani, Teatrului pentru Copii și Tineret „Vasilache” Botoșani și Fundației pentru SMURD.

 În dimineața zilei de 13 septembrie, vor fi depuse jerbe de flori la monumentele eroilor pompieri din Botoșani și Dorohoi.

Totodată, va fi organizată şi Ziua Porţilor Deschise la subunitățile inspectoratului din Botoșani, Dorohoi, Săveni, Flămânzi, Ștefănești, Darabani și Trușești, prilej cu care familiile cadrelor, dar şi cetăţenii vor putea să vizualizeze tehnica de intervenţie.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page