Important

LOCAL | 169 de ani de la sacrificiul eroilor pompieri din Dealul Spirii – FOTO

13 septembrie – Ziua Pompierilor din România. Această zi ne aminteşte că, în urmă cu 169 de ani, 166 de pompieri au înfruntat, într-o bătălie sângeroasă, trupele otomane venite să zdrobească Revoluţia din 1848.

Istoricii consemnează că ostaşii Companiei de Pompieri, comandaţi de căpitanul Pavel Zăgănescu, voiau să meargă cu toţii la cazarma din Dealul Spirii, convinşi de iminenţa unui conflict armat cu otomanii. Chiar şi soldaţii lăsaţi pentru paza cazărmii au cerut comandantului lor să nu fie lăsaţi în urmă. În ciuda inferiorităţii numerice, pompierii nu au încetat lupta decât atunci când Kerim-Paşa, văzând că nu poate înfrânge rezistenţa garnizoanei din Dealul Spirii, a trimis un ofiţer care a propus încetarea focului.
Apreciind sacrificiul eroilor de la 13 septembrie, Primul Parlament al României a acordat pompierilor, în anul 1860, pensii pe viaţă si prima medalie româneasca: PRO VIRTUTE MILITARI. Mai târziu, în anul 1953, s-a instituit la data de 13 septembrie, 
Ziua Pompierilor din România”.

În cartea tradiţiilor de luptă, pompierii militari au înscris şi alte memorabile pagini de istorie. Pe timpul războiului din 1877 – 1878, ostaşii pompieri, constituiţi în baterii de artilerie teritorială sau în coloane de transport muniţii, au contribuit la succesul operaţiunilor militare pentru câştigarea independenţei României. Mândria noastră, a pompierilor militari botoşăneni, rezidă şi din participarea la marele eveniment eroic cu ostaşi din cadrul Secţiei de Pompieri Botoşani, sub comanda locotenentului George Sterie. 

Acestor eroi li se adaugă alţii, care, de-a lungul celor 169 de ani de la primul act de eroism al armei, au dat dovadă de curaj şi devotament, plătind cu viaţa lor apărarea semenilor şi a bunurilor acestora în bătălia cu flăcările, apele dezlănţuite sau alte situaţii de urgenţă.

Astfel, în această zi, nu-i putem uita pe pompierii militari căzuţi la datorie, motiv pentru care astăzi, la Detașamentul de Pompieri Dorohoi, a avut loc un ceremonial de depuneri de coroane la monumentul eroilor. Prezenți la acest moment au fost: Costică Macaleți, președintele Consiliului Județean, Alexandra Huțu, director al Cancelariei Prefectului, Dorin Alexandrescu, primarul Municipiului Dorohoi, dar și reprezentanți ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Dorohoi.

Cu aceeaşi recunoştinţă, au fost şi sunt privite toate faptele deosebite de arme săvârşite de pompierii militari. Integraţi în Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, pompierii botoşăneni se pregătesc continuu şi desfăşoară o întreagă gamă de intervenţii produse de majoritatea tipurilor de risc generatoare de situaţii de urgenţă (incendii, cutremure, inundaţii, accidente, explozii, avarii, alunecări sau prăbuşiri de teren, îmbolnăviri în masă, prăbuşiri ale unor construcţii, instalaţii ori amenajări, calamităţi naturale sau evenimente publice de amploare, determinate ori favorizate de factori de risc specifici).

În acest context, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, va organiza, miercuri, între orele 10.00 – 16.00, Ziua Porţilor Deschise.  Familiile cadrelor, dar şi cetăţenii, vor putea să viziteze subunităţile inspectoratului, ocazie cu care vor viziona tehnica de intervenţie din dotarea inspectoratului și vor primi sfaturi despre cum să prevină sau cum să se comporte într-o situaţie de urgenţă.

Manifestări dedicate „Zilei Pompierilor din România” s-au derulat pe parcursul lunilor iulie, august și septembrie, prin desfăşurarea școlii și taberei de vară în domeniul situațiilor de urgență, precum și a unor activităţi de informare preventivă. Pe lângă sfaturi, botoşănenii care s-au întâlnit cu pompierii au primit materiale informative din cadrul campaniilor naţionale „F.O.C.– Flăcările Omoară Copii”, “R.I.S.C. – Renunţă! Improvizaţiile Sunt Catastrofale!”, “Vreau să fiu voluntar!” şi „Nu tremur la cutremur”.

Pe 13 septembrie, va avea loc un ceremonial de depuneri de coroane la monumentul eroilor din fața sediului ISU Botoșani, urmat de o şedinţă festivă în cadrul căreia se vor citimesajele autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, Ordinul de zi pe unitate al Inspectorului Șef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani şi ordinele de avansare în grad înainte de termen pentru personalul care și-a îndeplinit, în mod exemplar, atribuţiile de serviciu.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page