LOCAL | 15 reguli care trebuie neapărat respectate în caz de cutremur
15 reguli in caz de cutremur au fost date publicitatii de autoritati. Setul cuprinde recomandari privind ce trebuie sa faca populatia in situatia producerii unui seism distrugator.
Recomandarile au fost facute de IGSU, in contextul exercitiului Seism 2018, destinat sa testeze reactia serviciilor de urgenta in cazul unui cutremur de 7,5 pe scara Richter.
Reguli in caz de cutremur distrugator
1. Incercati, in primul rand, sa ramaneti calmi.
2. Linistiti persoanele speriate si copiii.
3.Verificati daca sunteti raniti si apoi uitati-va si la persoanele din jur. In cazul in care sunt ranite, asigurati primul ajutor, doar daca va pricepeti.
4. Daca, in urma producerii unui cutremur, ati fost surprins sub daramaturi sau in incinte, la anumite intervale de timp, in masura in care este posibil, loviti cu un obiect tare, in partea cea mai compacta a locului in care sunteti blocati, pentru a transmite semnale care sa permita localizarea.
5. Nu folositi telefonul, decat pentru a semnala o urgenta.
6. Puneti-va incaltaminte si haine rezistente pentru a evita sa fiti ranit de bucatile cazute, in special cele de sticla.
7. Verificati daca locuinta a suferit pagube.
8. Verificati starea instalatiei de gaz doar cu emulsie de apa si sapun.
9. Daca alimentarea cu apa curenta este in continuare disponibila, umpleti cada si alte recipiente, pentru cazurile in care aceasta s-ar putea opri ulterior.
10. Daca trebuie sa parasiti locuinta pentru ca nu mai este sigura, nu uitati sa va luati rucsacul de urgenta.
11. ATENTIE! Fiti atenti la scari. S-ar putea ca miscarea seismica sa fi afectat rezistenta acestora.
12. Daca aveti nevoie de ajutor si nu mai puteti iesi din locuinta, puneti la fereastra un afis pe care scrie cu litere foarte mari: A J U T O R !
13. Ascultati la radio instructiunile autoritatilor.
14. Nu folositi masina decat in situatii extreme. Caile de circulatie trebuie lasate libere pentru masinile de interventie.
15. In unitatile de invatamant prescolar, primar si gimnazial, profesorii indruma copiii si asigura protectia acestora pana la sosirea unui adult din familie.