Oficial, startul a fost dat astăzi, însă pentru că vremea a permis-o, silvicultorii desfășoară de câteva zile campania de împădurire a terenurilor destinate împăduririlor și de consolidare a împăduririlor efectuate in anii anteriori.
Pentru acest an, Direcţia Silvică şi-a propus să împădurească integral 140 de hectare din sarcina anuală de 148 de hectare şi să completeze suprafeţe mai vechi consolidări), pe o suprafață totală de 68 hectare.
Până acum au fost plantate deja 45 de hectare, ceea ce reprezintă aproximativ 30% din suprafața programată.
Peste 30 de lucrători ai instituției s-au deplasat, ieri, la Oneaga, unde au sădit câțiva puieți de gorun și paltin.
Acţiunile silvice care se desfăşoară în această perioadă de către Direcţia Silvică Botoşani au ca obiectiv conştientizarea populaţiei despre necesitatea asigurării integrităţii şi dezvoltării pădurilor, împădurirea terenurilor forestiere goale, igienizarea lizierelor şi a traseelor drumurilor ce străbat fondul forestier, participarea tineretului şi în special a elevilor la aceste acţiuni.
Pe lângă lucrările de împădurire pe cale artificială, va fi regenerată pe cale naturală 65 ha de pădure, din sarcina anuală de 95 ha. Regenerările naturale se vor realiza in urma tăierilor de racordare în suprafeţele parcurse cu tăieri de regenerare sub masiv si in urma tăierilor în crâng efectuate în arboretele de salcâm si salcie. In aceste suprafeţe se vor efectua lucrări de recepare a seminţişurilor zdrelite cu ocazia exploatării masei lemnoase precum si de stimulare a drajonării.
Suprafeţe de împădurit sunt în special cele de pe care s-au exploatat arboretele de molid afectate de dăunători precum şi unele terenuri achiziţionate in anii anteriori, în numele statului.
Conform planurilor tehnico-organizatorice aprobate, suprafeţele de împădurit vor fi de de 53 ha la Ocolul Silvic Flămânzi, 46 ha la Ocolul Silvic. Darabani, de 24 ha la Ocolul Silvic. M. Eminescu, de 9 ha la Ocolul Silvic. Truşeşti, de 3 ha la Ocolul Silvic. Dorohoi si de 5 ha la Ocolul Silvic Botoşani.
La Ocolul Silvic Darabani cele mai mari suprafeţe se vor împăduri pe raza localitatilor Oroftiana , com. Suharău – 29 ha si în perimetrul de ameliorare Bodron III, com. Coţuşca – 13 ha.
La Ocolul Silvic Flămânzi cel mai mare şantier este în pădurea Runc, com. Frumuşica -53 ha, iar la Ocolul Silvic M. Eminescu în pădurea Tudora, pe o suprafaţă de 19 ha.
Majoritatea puieţilor necesari pentru această primăvară sunt asiguraţi din pepinierele proprii – 773 mii puieţi iar 285 mii de puieţi provin prin transfer de la Direcţiile Silvice vecine.
Cele mai multe suprafeţe se vor planta în această primăvară cu gorun, stejar, fag, salcâm, salcie, plop, frasin, paltin, ulm, cireş, mojdrean şi sălcioară.
Pentru efectuarea lucrărilor de împăduriri din această primăvară au fost alocate importante resurse financiare, acestea fiind de peste 1.522.000 lei din fonduri proprii (fondul de conservare şi regenerare) şi peste 128.000 lei din fonduri bugetare ( fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvică).
One Comment