Local

LOCAL | 12.500 lei pentru șomerii care se angajează în alt oraș

Şomerii care decid să îşi schimbe domiciliul la o distanţă mai mare de 50 kilometri, pentru a deveni angajaţi, vor beneficia de o primă de instalare de 12.500 de lei, a decis, miercuri, Guvernul.

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a anunţat, miercuri, că în şedinţa Guvernului a fost adoptată o Ordonanţă de Urgenţă care cuprinde măsuri pentru stimularea ocupării locurilor de muncă de către categoriile vulnerabile şi combaterea şomajului, acestea vizând persoanele aflate în căutarea unui serviciu, angajatorii, dar şi românii din diaspora.

„În mod direct, din punct de vedere tehnic, introducem o primă de activare de 500 de lei pentru orice şomer de lungă durată indemnizat cu venitul minim garantat care îşi semnează un contract de muncă”, a declarat, miercuri, ministrul Muncii Dragoş Pîslaru.

El a subliniat că persoanele care vor să beneficieze de aceşti bani trebuie să rămână angajate la acelaşi angajator minimum 3 luni.

O altă categorie nou inclusă în pachet pentru a beneficia de măsuri active de ocupare a locurilor de muncă este cea a şomerilor de lungă durată.

„Între măsurile concrete incluse în noul pachet se găsesc măsuri active destinate ocupării ce încurajează mobilitatea lucrătorilor prin acordarea unor prime (de activare, de încadrare sau de instalare) sau decontarea navetei. Spre exemplu, şomerii care decid să îşi schimbe domiciliul la o distanţă mai mare de 50 kilometri, pentru a deveni angajaţi, vor beneficia de o primă de instalare de 12.500 de lei. Finanţarea acestor măsuri active se va face, pentru prima dată, din fonduri externe nerambursabile şi din fondurile publice naţionale aprobate în bugetul asigurărilor pentru şomaj”, precizează Guvernul.

„Introducem în premieră şi redefinim conceptul de sprijin pentru navetă. Discutăm de o primă de încadrare care permite ca orice om din această ţară care doreşte să se angajeze – fiind în şomaj – la mai mult de 15 km de domiciliul său să beneficieze de o subvenţie de 0,5 lei pe km, plafonată la 55 de lei pe zi care să îi permită să se ducă şi să lucreze la distanţă faţă de domiciliu”, a arătat Pîslaru.

Totodată, ministrul Muncii a spus că pentru a preveni depopularea zonelor cu grad înalt de sărăcie, pachetul de mobilitate încurajează investitorii din zonele respective să-şi atragă personal calificat şi din alte zone, explicând că în cazul în care un investitor doreşte să deschidă o afacere într-o zonă defavorizată, dar nu găseşte forţă de muncă specializată, poate angaja şomeri care vor primi de la stat o primă de instalare de 12.500 lei în două tranşe, adică 50% în momentul semnării contractului şi 50% după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.

„O schimbare radicală este că încurajăm deplasarea familiilor. Dacă persoana care îşi găseşte un loc de muncă mai departe de 50 de km de domiciliul actual, îşi ia un membru actual al familiei – soţ, soţie, copii – va beneficia în plus de o subvenţie de 3.000 de lei”, a explicat Pîslaru, adăugând că, de asemenea, vor fi acordate subvenţii şi pentru angajator, urmând a fi ridicate plafoanele existente la un nou nivel, de 900 de lei.

„Le dăm angajatorilor subvenţii de 900 de lei pe lună timp de 12 luni sau, după caz, de 18 luni, în cazul persoanelor cu handicap şi care reprezintă o compensaţie destul de semnificativă din salariile pe care persoanele care sunt mai puţin calificate le obţin în acest moment”, a spus ministrul Muncii. „Oricine din diaspora va veni în ţară şi îşi va căuta prin această ofertă pe care o avem pe mobilitate, va putea beneficia de cei 12.500 de lei”, a adăugat Pîslaru.

Măsurile prevăzute în Ordonanţa de Urgenţă adoptată miercuri, vor intra în vigoare la 1 decembrie.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page