CulturaImportantLocal

LOCAL | 100 de… cereri în căsătorie! Vezi cine este botoșăneanul perseverent!

Ivan Vasilievici Lomov, un bărbat de 35 de ani, nesigur pe el şi ipohondru, caută nevastă cu stare. O pețește pe Natalia Stepanovna, tocmai bună de măritat, la care merge în vizită de curtoazie. Tatăl Nataliei, Ciubukov, abia așteaptă să scape de povara unei fete nemăritate, însă cum să renunțe la Poiana Boilor? Peţitul devine un război al caracterelor, care smulge hohote de râs.

Clasicul spectacol ”Cerere în căsătorie”, în regia lui Mihai Donţu îi are ca protagoniști pe actorii Silvia Răileanu (Natalia Stepanovna- mireasa), care a înlocuit-o pe Gina Pătrașcu în perioada cât aceasta a fost în concediu de maternitate, Radu Dragoș (Ivan Vasilievici Lomov- mirele) și Cezar Amitroaiei (Stepan Stepanovici Ciubukov- tatăl miresei).

Povestea lui Cehov a fost  jucată de actorii Teatrului Mihai Eminescu la Botoșani și Suceava de… 100 de ori și de fiecare dată cu sala plină!  Asta dovedește că spumoasa comedie prinde la public și o va face vreme îndelungată.

Reprezentația cu numărul 100 s-a jucat joi, la Fălticeni.

“În istoria relativ modernă a Teatrului Mihai Eminescu, ajungerea la numărul 100 a unui spectacol a fost relative redusă. Doar un alt spectacol- Ivan Turbincă- a reușit, la Istanbul, toamna trecută, să stabilească acest record, de 100 de reprezentații. Este o bucurie pentru teatru și pentru actori de a se reîntâlni cu publicul, cu aceeași prospețime, de fiecare dată. Este tonifiant să îi vezi cum așteaptă, mereu, cu nerăbdare, întâlnirea cu publicul, chiar dacă joacă același spectacol. În acest montaj vedem viața adevărată, cu ceea ce are ea și absurd, și frumos. Datorită distribuției reduse, am avut posibilitatea să prezentăm acest spectacol și în orașe și săli mai mici. În preajma Zilei Internaționale a Teatrului, este o bucurie să stabilim acest record.” a declarat Traian Apetrei, directorul Teatrului Mihai Eminescu.

Istoria spectacolului este unică. “A pornit de la o joacă”, spune regizorul Mihai Donțu.

Mihai Donțu: “A fost un proiect, acum mulți ani în urmă: “Tânăr actor, tânăr regizor”.  M-am dus la domnul director să îl prezint, era un spectacol mic, cu trei actori, fără cheltuieli mari, și mi-a dat OK-ul. Și am pornit de la o joacă, iar spectacolul a rămas în repretoriu și sper că va rămâne mulți ani de acum înainte!  Mă bucură enorm că am atins acest record. Pentru noi ,de aici, începe premiera, iarăși: 101! Spectacolele au o viață de 50 de reprezentanții, de obicei, dar acesta a atins 100 de reprezentații, pentru că actorii joacă cu poftă, parcă ieri ar fi fost premiera și astăzi în joacă din nou, iar publicul asta vrea să vadă. Sunt convins că acest spectacol va atinge și 200 de reprezentații!”

Cezar Amitroaie: “Marele succes la acest spectacol este că noi suntem proaspeți și vii și fiecare reprezentanție este exact ca la premieră! ” 

Radu Dragoș: Mi-a plăcut de la început acest rol și mi-a plăcut distribuția.În fiecare zi vin cu plăcere să joc și aș fi în stare să joc și 1000 de spectacole! ” 

Gina Pătrașcu: “Publicul m-a primit excelent de fiecare dată! La Dorohoi, într-o zi, s-a jucat de trei ori acest spectacol și la sfărșit a venit la mine un om plângând să îmi spună că s-a distrat foarte tare! Râdea cu lacrim! Publicul ne ține proapeți pe scenă.” 

teatru cerere in casatorie

Silvia Răileanu: “Eu sunt mai norocoasă decât Gina, pentru că voi fi cerută și la Veneția!!! Suntem puțin diferite, mi-ar place să jucăm împreună acest rol, să ne schimbăm, la un moment dat! E un rol care mi se potrivește după character, după temperament… un rol pe care îl joc cu multă plăcere. Nu m-am saăturat și nu vreau să mă satur curând , mai vreau 100 de spectacole! Noi am făcut 100 de spectacole împreună, dar mi-aș dori să fac eu 100 de spectacole!” 

Același spectacol va fi prezentat, în curând, la Veneția, în cadrul unui festival de profil.

cerere- casatorie- teatru-eminescu

 

Foto: Teatrul Mihai Eminescu

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page