Local

LOCAL | 10 mai 2016 – Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare

Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani sărbătoreşte, pe 10 mai 2016,  Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare prin desfășurarea unei campanii de conştientizare și informare a populației privind protejarea păsărilor migratoare şi a habitatelor acestora.

Tema aleasă în acest an:” Stopați uciderea, braconajul și comerțul ilegal cu păsări migratoare!” evidenţiază necesitatea protejării păsărilor migratoare prin măsuri eficiente, astfel încât generaţiile viitoare să beneficieze de aceste resurse  naturale. Din cele mai vechi timpuri, omul a vânat păsările sălbatice din diverse motive – ca mijloace de subzistenţă sau ca acțiuni de agrement. Vânatul, braconajul și comerțul ilegal au schimbat în mod dramatic supravieţuirea acestor specii care sunt supuse și altor presiuni, cum ar fi pierderea sau deteriorarea habitatelor.

In judetul Botoșani, în ariile de protecție specială avifaunistică incluse în Rețeaua ecologică europeană NATURA 2000, există 43 de specii de păsări  migratoare  nominalizate în  Acordul privind conservarea păsărilor de apă migratoare african-eurasiatice, adoptat la Haga și ratificat de România, dintre care amintim: cormoranul mic, stârcul roșu, barza neagră, rața sulițar, ferestraș mic, cresteț cenușiu, lebăda, sitar de mal. Zonele protejate în care se regăsesc aceste specii sunt: Lacul Stânca – Costesti, Acumulările Rogojești- Bucecea, Iazurile de pe valea Ibănesei-Bașeului-Podrigăi, dar și alte zone acvatice din județ.

Pe teritoriul judetului Botosani, de-a lungul râului Prut si a lacului de acumulare Stânca Costesti, există unul dintre cele mai importante culoare de migrare a păsărilor sălbatice din estul Europei, tranzitat anual de zeci de specii de păsări. APM Botosani întreprinde în zonă atât acțiuni de monitorizare a speciilor de păsări, cât și  de informare și conștientizare  a populației locale și agenților economici, deoarece activitățile umane cum ar fi defrișările, agricultura, construcțiile, constituie amenințări prin distrugerea habitatelor, a locurilor de popas și iernat., a declarat directorul executiv al APM Botoșani, dl. Eugen Mateciuc.

 

Pentru marcarea Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare, APM Botoșani  organizează, în perioada 9 – 13 mai 2016, o serie de activități de informare în unități de invățământ din municipiul Botoșani și o acțiune de monitorizare a speciilor de păsări în Aria de protecție specială avifaunistică Acumulările Rogojești-Bucecea.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page