InfractionalLocal

Jandarmi botoșăneni, condamnați după ce au bătut un tânăr

Curtea de Apel Suceava l-a condamnat pe Bogdan Constantin Ciotir la un an și 10 luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunilor de purtare abuzivă și fals intelectual. Termenul de supraveghere stabilit este de doi ani.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 zile la una din următoarele două instituţii publice: Primăria municipiului Botoşani sau la Biblioteca Judeţeană ”Mihai Eminescu” Botoșani.

În același dosar a fost condamnat și Ioan Asăvoae la un an și cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunea de complicitate la infracțiunea de purtare abuzivă. Termenul de supraveghere stabilit este de doi ani.

Inculpații Bogdan Constantin Ciotir și Ioan Asăvoae sunt obligați să plătească în solidar suma de 4.000 lei, către persoana vătămată, cu titlu de daune morale.

Alți cinci inculpați au fost achitați pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de purtare abuzivă.

Decizia este definitivă.


În zilele de 27 – 28 mai 2018, în intervalul orar 18.00 – 06.00, echipajul de jandarmi din cadrul IJJ Botoșani format din inculpații plutonier major Ioan Asăvoae (conducător echipaj), plutonierul Bogdan Constantin Ciotir (sergent major la acel moment) și încă trei jandarmi, împreună cu un martor, s-a aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza municipiului Botoșani, ca echipă de intervenție.

În jurul orei 00.00, acestora li s-a solicitat sprijinul de către o patrulă de ordine publică formată din dintr-un polițist (inculpat în dosar) și un alt polițist (martor în dosar), pentru a legitima și eventual a lua măsuri legale față de mai mulți tineri recalcitranți care consumau băuturi alcoolice pe strada Sucevei din municipiul Botoșani. Mai exact, gălăgia avea loc în fața unei săli de păcănele.

Înaintea acestei intervenții, polițiștii i-au avertizat pe tinerii gălăgioși că, prin consumul de băuturi alcoolice în public și prin ascultarea de muzică la volum ridicat la casetofonul audio al unui autoturism parcat în zonă, tulbură ordinea și liniștea publică.

Jandarmii s-au deplasat la fața locului cu autoutilitara de serviciu. Când au ajuns și au văzut că cele sesizate se confirmă, au trecut imediat la legitimarea tinerilor care tulburau ordinea și liniștea publică, consumau băuturi alcoolice (bere) în public, aflându-se sub influența băuturilor alcoolice, fapt recunoscut de aceștia cu prilejul audierilor și pentru care au fost sancționați contravențional. Din cauza faptului că unii dintre ei au încercat să fugă sau să se baricadeze în interiorul autoturismelor parcate, s-a procedat la încătușarea a cel puțin unuia dintre ei și imobilizarea celorlalți.

Acțiunea militarilor a fost una de scurtă durată și fermă, fără a cauza leziuni vreunuia dintre tinerii identificați, din declarațiile inculpaților ce se coroborează cu celelalte mijloace de probă administrate rezultând că înainte de intervenția jandarmilor niciunul dintre tineri nu prezenta leziuni pe corp, ei participând anterior la activități recreative (fotbal, grătar, ș.a.).

Cele două persoane vătămate, fiind în stare de ebrietate, au fost urcate în autospeciala jandarmeriei, plutonierul major Ioan Asăvoae urcându-se pe locul din dreapta-față, unde de regulă el stă în calitatea sa de conducător de echipaj.

Ceilalți tineri audiați ca martori în prezenta cauză au fost conduși la sediul Poliției municipiului Botoșani de patrulele de ordine publică formate din cei doi polițiști menționați mai sus.

După ce autospeciala de jandarmilor s-a pus în mișcare, la volan aflându-se al cincilea inculpat, asupra uneia dintre victime, care s-a manifestat violent verbal la adresa jandarmilor, au fost exercitate violențe în sensul lovirii cu pumnii, picioarele și bastonul din dotare în zona coastelor și a brațelor de inculpatul plutonierul Bogdan Constantin Ciotir, care se afla pe bancheta din fața persoanei vătămate. Coroborându-se declarațiile victimei cu cele ale jandarmilor, se pare ce în timpul agresiunii, persoana vătămată, care stătea pe banchetă lângă un plutonier major achitat în dosar, a fost călcată pe picior în învălmășeala creată de ea, deoarece se agita și a fost lovită cu pumnul în zona coastelor de inculpatul Ioan Asăvoae.

După ce a fost introdusă în camera de instruire a agenților din sediul Poliției Municipiului Botoșani, victima i-a reproșat plutonierului major Ioan Asăvoae că l-a lovit în autospeciala jandarmilor.

În timpul agresiunii, ceilalți militari jandarmi nu au intervenit, așa cum aveau obligația potrivit art. 39 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române care prevede că „Personalul militar din Jandarmeria Română are dreptul și obligatia să intervină și în afara orelor de program a atributiilor de serviciu și a competentei teritoriale a structurilor din care face parte, atunci când ia cunoștinţă de pregătirea sau de săvârșirea unei infracțiuni, acționând pentru conservarea urmelor, prinderea făptuitorului, ridicarea corpurilor delicte, a celorlalte mijloace materiale de probă și predarea imediată a acestora autorităţilor competente”, întărind astfel rezoluția infracțională a agresorului, existând o coeziune la nivelul laturii subiective.

Potrivit declarației celeilalte persoane vătămate, în timp ce inculpatul Ioan Avăsoae exercita lovituri cu pumnul peste fața lui Cătălin Ioan A., jandarmul mascat aflat pe banchetă în dreapta sa i-a imobilizat mâna la spate, spunându-i să se uite în altă parte și să tacă.

În circa șapte minute autospeciala care transporta persoanele vătămate a ajuns la sediul Poliței municipiului Botoșani. Camerele de supraveghere ale acestei instituții surprind imagini ale scărilor și ale holului de la intrare, din care se poate observa cum la ora 00.27.45, intra una dintre victime (imobilizată la brațe de către doi plutonieri majori, printre care Asăvoae), fiind urmată de cea de-a doua victimă (imobilizat de un braț de plutonierul Ciotir) și se deplasează pe holul aflat în stânga intrării fiind introduși în sala de instruire a agenților, aflată în capătul holului și având geamurile către exterior.

În perioada în care Cătălin Ioan A. s-a aflat în custodia organelor de odine publică (jandarmi și polițiști) în interiorul Poliției municipiului Botoșani, în noaptea de 27/28 mai 2018, asupra acesteia s-au exercitat violențe de către inculpații plutonierul major Ioan Asăvoae și plutonierul Bogdan Constantin Ciotir, în prezența a doi inculpați achițati în dosar, respectiv un plutonier major și un agent șef de Poliție, acesta din urmă neintervenind în stoparea agresiunii așa cum prevede art. 28 alin. 4 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române care prevede că „Poliţistul este obligat să intervină si în afara orelor de program, a atribuţiilor sale de serviciu și a competentei teritoriale a unităţii din care face parte, când ia cunoştinţă de existenta unei infracţiuni flagrante, precum și pentru conservarea probelor în cazul altor infracţiuni a căror cercetare va fi efectuată de organele competente.” (în cazul de faţă purtarea abuzivă a militarilor).

Potrivit certificatului medico-legal, Cătălin Ioan A. a prezentat echimoze și excoriații (fronto-temporal stâng, echimoză violacee de 10/7 cm, la nivelul pavilionului urechii stângi, în h superioară, pe fața internă, echimoză violacee de 2/1 cm, la nivelul pavilionului urechii drepte, în 1/2 superioară, pe fața internă, echimoză violacee de 2,5/1 cm, pe hemibuza inferioară stângă, vestibular, echimoză violacee de 1/0,4 cm, pe hemibuza superioară stângă, echimoză violacee de 0,5/0,4 cm, pe hemitoracele anterior drept, subclavicular echimoză viloaceu-verzuie de 4/2 cm, pe hemitoracele anterior stâng, supraclavicular, două echimoze violacei de 3/1 și 2/1 cm, pe cotul drept, patru excoriații cu dimensiuni cuprinse între 0,3 cm diametru și 4/1 cm, pe antebrațul drept, anterior, în 1/3 superioară, excoriație liniară de 2 cm pe fond tumefiat echimotic violaceu de 3 cm diametru, axilar drept, pe fața internă a brațului, multiple echimoze violacei ovalare de mici dimensiuni dispuse pe o suprafață de 6/3 cm, pe brațul stâng, în 1/2 superioară, fața posterioară, internă și anterioară multiple echimoze violacei cu dimensiuni cuprinse între 1 cm diametru și 4/2 cm, în epigastru, echimoză violaceu-verzuie de 9/4 cm, scapular stâng, două echimoze violacei palide de 2 respectiv 3 cm diametru) ce s-au putut produce prin lovire cu mijloace contondente, iar excoriațiile la nivelul cotului drept s-au putut produce prin lovire de corpuri dure și pot data din noaptea de 27/28.05.2018. Pentru vindecare, victima a avut nevoie de un număr de 4-5 zile de îngrijiri medicale.

Declarația persoanei vătămate, privind cele întâmplate în sediul Poliției Municipiului Botoșani

„Cât polițistul stătea la masă și completa procesul-verbal, Bogdan Constantin Ciotir și Ioan Asăvoae, în timp ce îmi spuneau să sunt șmecher, m-au trântit la pământ, în fața unui fișet metalic și m-au lovit cu pumnii și picioarele peste tot corpul, după care, m-au ridicat și m-au pus pe un scaun în fața polițistului care nu a schițat niciun gest și nu le-a spus să se oprească, deși a văzut toată agresiunea. După ce m-au pus pe scaun, Ioan Asăvoae a ieșit, iar Bogdan Constantin Ciotir a continuat să mă lovească, inițial cu piciorul în partea stângă a feței, trântindu-mă la pământ, iar apoi m-a lovit de circa 30 de ori după cap, în zona occipitală, spunându-mi ‹În seara asta eu sunt Dumnezeul tău!› ca răspuns la rugămințile mele de a înceta că există un Dumnezeu”, a spus victima.

Declarația celeilalte persoane vătămate, privind cele întâmplate în Sediul Poliției Municipiului Botoșani

„Constantin Bogdan Ciotir a început a-l lovi cu pumnul de foarte multe ori pe Cătălin Ioan A. în zona capului și a trunchiului (coaste) (…). În momentul în care victima i-a spus că există un Dumnezeu, Ciotir i-a replicat ‹Eu sunt Dumnezeul tău în seara asta!› și a început a-l lovi și mai tare pe Cătălin Ioan A. Ioan Asăvoae mi-a spus să întorc capul și să mă uit pe fereastră, iar în momentul în care eu am refuzat întrebându-l de ce îl lovesc, Asăvoae a început a mă lovi cu pumnul în zona feței. Îmi aduc aminte că la un moment dat în cameră au intrat alți doi jandarmi, unul dintre ei gras și chelios, care au văzut cum Cătălin Ioan A. era lovit de Ciotir, dar nu au luat nicio atitudine, doar uitându-se”, a spus cea de-a doua victimă.

Declarația unui sergent major, martor la cele întâmplate în Sediul Poliției Municipiului Botoșani

”Unul dintre jandarmii prezenți, i-a aplicat o palmă peste partea stângă a feței lui X (persoană vătămată), acesta căzând și începând a urla. Toate aceste violențe au avut loc în primele minute după intrarea în camera de instruire. După ce am ieșit la o țigară și am revenit în zona intrării în camera de instruire am văzut pe hol pe Y (persoană vătămată) însoțit de un polițist, iar X (persoană vătămată) se ținea cu mâna de pometele stâng”, a spus sergentul major, martorul care a scăpat nepedepsit pentru că nu a oprit agresiunea.

Declarația unui martor, prieteni cu victimele

„Atât eu cât și W, în timp ce stăteam la masă cu polițistul Z am auzit din camera aflată în stânga intrării cum persoanele vătămate strigau să nu mai fie lovite și întrebau ‹De ce dai mă?› Personal am auzit multe zgomote, unele dintre ele înfundate, altele stridente, specifice loviturilor cu palma, cu obiecte sau lovituri de fișet de tablă. Jandarmii vorbeau foarte urât în sensul că înjurau și țipau la cei doi din încăpere, iar la un moment dat polițistul s-a ridicat de la masa unde scria amenzile, a deschis ușa de la camera unde erau prietenii mei și le-a spus jandarmilor ceva, cred că să se oprească, deoarece după acest moment nu am mai auzit lovituri, ci doar înjurături”, a spus un prieten de-al victimelor, ce era ținut pe hol.

În toată această poveste, din toți purtătorii de veșminte milițienești, un singur polițist și-a respectat obligația legală, cel puțin parțial, și a intervenit verbal în momentul consumării agresiunilor, acestea încetând imediat după intervenția sa. Pentru a-i salva pe smardoii în uniforme, l-a prima declarație polițistul a mințit, spunând că prietenii victimelor nu spun adevărul, susținând că acesta a intrat în ”Camera Groazei” spunându-le sălbaticilor plătiți de MAI: ”Băi se aude de afară, nu mai dați în ei, opriți-vă!”. După supunerea polițistului la o testare cu aparatul poligraf, a rezultat că acesta a mințit la întrebările releventa referitoare la strigătul către jandarmii încordați și milițianul spectator.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page