DiversePublicitate

Izolația exterioară a locuinței tale: Ghid practic

Izolarea locuințelor reprezintă un aspect foarte important în prezent, mai ales corelat cu prețurile pe care le plătim pentru întreținerea acestora. Asigurarea unui climat potrivit într-o locuință este un deziderat care poate fi acoperit folosind un sistem potrivit de izolare, recomandat de către specialiști. Pentru a fi sigur de calitatea lucrărilor, iată un ghid complet despre cum se poate izola la exterior o locuință pentru ca aceasta să devină cât mai eficientă și confortabilă.

Alegerea materialelor potrivite pentru izolare

Izolarea exterioară a unei locuințe vizează fiecare aspect al protecției clădirii. Astfel, pot fi luate în calcul următoarele situații:

Izolarea termică a clădirilor

Pentru ca izolația să ofere confortul dorit, atunci ar trebui ca primul pas, și cel mai important de altfel, sa fie alegerea materialului potrivit pentru izolare. În general specialiștii recomandă alegerea materialelor care au cel mai mic coeficient de transfer termic, iar din aceasta categorie fac parte plăcile de polistiren expandat pentru termoizolarea fațadelor

 

Polistirenul este un material cu o greutate redusă și caracteristici foarte bune de izolare termică. Datorită faptului că structura sa conține aer, acest lucru contribuie la o izolare eficientă a suprafețelor. 

 

Pe lângă polistiren vei mai avea nevoie și de dibluri, de plasă specială pentru armare, de mortar adeziv și de profile metalice pentru susținere. Vei mai avea nevoie și de scule de mână pentru aplicarea mortarului și de bormașină pentru prinderea diblurilor. 

 

Pe lângă polistiren mai pot fi folosite și elemente din vată minerală, material care are de asemenea proprietăți similare de izolare ca și polistirenul.

 

Izolarea termică a clădirilor este necesară deoarece în acest fel sunt reduse pierderile de căldură în timpul iernii și se menține un climat potrivit în timpul verii. În acest fel sunt reduse costurile cu întreținerea și sunt reduse pierderile de temperatură ca urmare a trecerii căldurii prin punțile termice. 

Izolarea fonica exterioară

Izolarea fonică prezintă avantajul de a putea fi realizată chiar cu ajutorul materialelor de izolare termică. Astfel, polistirenul și vata minerală joacă un rol important în păstrarea unui nivel redus de zgomot la interiorul clădirilor, tocmai datorită faptului că materialele nu permit propagarea zgomotelor intense. 

Hidroizolația 

Pentru a putea proteja locuința de influența apei pluviale sau a apei provenite din pânza freatică se poate folosi o membrană hidroizolatoare. Aceasta va avea rolul de a limita acțiunea apei la nivelul fundației și a plăcii, astfel încât suprafețele să nu fie afectate de aceasta. 

 

Hidroizolațiile pot fi sub formă de membrană preformată sau pot fi lichide, cu aplicare prin pensulare. Este nevoie însă de aplicarea unui tratament la nivelul betonului cu ajutorul căruia să poată fi oprită ascensiunea apei în capilaritate, înainte de a aplica hidroizolația, evitându-se astfel păstrarea umidității în elementele structurale. 

Pregătirea substratului pentru aplicarea izolațiilor

Pentru a putea aplica izolația este necesară pregătirea prealabilă a substratului. Substratul îl constituie pereții din beton, care vor trebui curățați de tencuială sau vopsea. De asemenea, va fi necesară repararea suprafețelor, adică umplerea golurilor și a fisurilor și asigurarea planeității pereților. 

 

Materialele de izolare trebuie aplicate întotdeauna pe substraturi lipsite de praf și imperfecțiuni, pentru ca aderența să fie cât mai bună. De acest lucru depinde în cea mai mare măsură și eficiența sistemului de izolare ales.

Finisarea suprafețelor

Pentru a avea siguranța că sistemele de izolare sunt protejate în mod corect, este important să folosești materiale calitative de acoperire, cum ar fi tencuielile decorative. În funcție de tipul acestora, ele vor avea rolul de a proteja izolațiile, astfel încât acestea să fie cât mai eficiente. 

 

Clădirile izolate termic, fonic și protejate prin hidroizolații se comportă cel mai bine la acțiunea factorilor exteriori. Din acest motiv este recomandat să respecți specificațiile de punere în operă și să alegi materiale calitative, recomandate de către specialiști. 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page