INVATAMANT | Studenţii şi elevii luptă împreună pentru drepturile lor!
Considerând că educația reprezintă un drept natural, ce trebuie perceput ca o responsabilitate şi un bun public, care trebuie să rămână, prin efortul comun al actorilor implicații, o reală prioritatenațională şi să se reflecte în politicile educaționale şi finanțarea aferentă acestui domeniu,studenții şi elevii au decis să se alăture în lupta pentru respectarea drepturilorlor.
În acest context, Consiliul Național al Elevilor (CNE) și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) au încheiat duminică, 1 aprilie 2012, în cadrul Adunării Generale CNE, organizată cu prilejul lansării proiectului “CNE – factor al democratismuluieducaţional”, un protocol de colaborare. Acesta creează contextul punerii în comun a resurselor informaţionale ale celor două structuri, susținerii reciproce şi promovarii aceloraşi principii, valori şi poziții pe domeniile de interes comun, în favoarea creşterii impactului acțiunilor dereprezentare ale celor două structuri în rândul elevilor şi, deopotrivă a studenţilor.
Cele două structuri reprezentantive pentru învățământul preuniversitar şi pentru cel universitarsusțin calitatea educației şi deschiderea sistemului educațional către fiecare individ,prin perceperea studenţilor şi elevilor ca parteneri reali, implicaţi în luarea deciziilor ce privescdomeniul educaţional.
În baza acestui protocol, ANOSR şi CNE urmează să iniţieze şi să dezvolte proiecte în colaborare,să dezbată împreună şi să se consulte reciproc pe temele de interes comun, elaborând în final poziţii comune pe marginea lor sau susţinându-se reciproc, în măsura în care acestea vin în beneficiul celor pe care îi reprezintă. Astfel, vor colabora pentru dezvoltarea sistemului educaţional din România precum şi pentru asigurarea continuităţii în mişcarea de reprezentare şi acoerenţei politicilor educaţionale promovate de ambele părţi.
Împreună vor contribui la dezvoltarea unor tineri activi şi implicaţi, ce vor devenii cetăţeniiresponsabili ai societăţii democratice funcţionale de mâine – căci studenţii şi elevii de astăzi, reprezentă viitorul şi îşi doresc să fie parte din schimbarea pe care o aşteptă de la societatearomânească şi membrii ei.