Candidatul Alianţei România Dreaptă la Camera Deputaţilor pe Colegiul Darabani, Stelică Strugaru, a rupt tăcerea, şi în premieră, în cadrul unui interviu pentru Darabaneni.ro, enumeră plusurile şi minusurile primului său mandat de parlamentar.
Dărăbăneanul nu exclude renunţarea la viaţa politică şi reîntoarcerea în business, chiar la Fabrica de confecţii din oraş pe care colegul său din ARD, Valentin Făgărăşian, şi-a manifestat intenţia de a o redeschide împreună cu mai mulţi investitori italieni.
D-le deputat, sunteţi la finalul primului mandat de parlamentar, iar peste două săptămâni doriţi să obţineţi şi cel de-al doilea mandat de deputat.
Vă spun sincer, pe mine mă interesează mai mult fabrica decât deputăţia. Aceasta din urmă mi-a lăsat un gust amar. Noi am făcut şcolarizare acum. Nu poţi să ieşi în Parlament şi să strigi în gura mare că vrei asta sau cealaltă. Pentru mine a fost primul mandat, iar d-l Blaga ne-a repetat în permanenţă să nu facem trafic de influenţă. Am ajutat toate primăriile din colegiu, începând cu Primăria Darabani, dar ştiţi ce probleme am avut cu d-l Burlacu…
Dar acum colaboraţi foarte bine cu fostul primar. Lipsa de comunicare este principalul reproş pe care i-l aduceţi?
Colaborăm, dar el este tot pe ideile lui. Nu i-a întins nimeni o mână de ajutor în afară de mine. Când l-am chemat la Bucureşti să primească bani de la Guvern pentru Darabani, a spus că nu-i dă voie partidul. A stat politic până în ultima săptămână, iar apoi l-am întrebat ce a făcut pentru dărăbăneni? De doi ani de zile am această idee de a investi italienii în fosta Fabrică de confecţii. Legea investiţiilor străine este dată de mine, pentru a crea locuri de muncă, nu altceva. Burlacu nu ia legătura cu mine nici acum. Eu poate voi mai fi în Parlamentul României, poate nu voi mai fi, dar primarul trebuie să fie suveran aici. El este edilul şef care pune flori, face trotuare, pune pavele, construieşte poduri, nu parlamentarul trebuie să facă aceste lucruri. Am întrebat odată o femeie de la Drăguşeni ce ar trebui să facă un deputat în zona respectivă. Mi-a răspuns că parlamentarul trebuie să vină să-i taie spinii de pe imaş, că aceasta este cea mai mare greutate pentru ea. Oamenii nu înţeleg că noi suntem legislativul ţării. Ce ar însemna să mă bag eu, acum, la Procuratură? Mulţi vin şi promit, dar ei nici nu-şi cunosc colegiul pe care eu îl visez şi noaptea.
„…acum vântul bate din partea USL-ului”
La noi, dacă a căzut Guvernul, acum vântul bate din partea USL-ului. Este o vorbă: la român nu trebuie să-i furi traista. Mergi în urma lui că o pierde singur. Şi noi am pierdut traista din mers. A venit fiecare cu idei, ca şi cum am fi furat toţi bani şi trebuie să-i cheltuim, şi apoi s-a pus sare deasupra. Înainte, prin 2000, politica era altceva. Până în ‘90 am fost conduşi de ruşi, acum suntem conduşi de UE. Înainte aveai căciulă, cojoc şi şoşoni, acum stăm pe bancă la Paris cu papuci de lac de unică folosinţă, în fâş şi cu capul gol. Asta am vrut, asta avem. Am intervenit tot timpul pentru locuri de muncă. Consider că acesta este cel mai important lucru în zona noastră. În anii ‘90 erau în Darabani 500 de jacarduri, toată lumea producea. Acum s-au molipsit unul de la altul şi toată lumea are magazine. Iar când unul a deschis o crâşmă, ceilalţi s-au luat după el şi au înfiinţat şi ei crâşme. Fiecare s-a învăţat să cumpere cu un leu şi să vândă cu doi lei. În loc să avem solarii unde să cultivăm roşii şi castraveţi, noi aducem legumele de la Suceava. Asta nu este o soluţie, nu putem supravieţui în aceste condiţii. România trece acum printr-o criză economică, financiară, bugetară şi chiar politică.
Concret, ce aţi făcut d-voastră pentru a împiedica închiderea Spitalului Orăşenesc Darabani?
Nu a fost treaba mea cu spitalul şi nu am putut împiedica închiderea lui, pentru că la noi, acolo, a fost destul de clar. S-au desfiinţat spitale mult mai mari precum cel de la Codlea sau Râmnicu Sărat. Am intervenit, dar problema a fost în ultima seară când spitalul din Darabani exista. Şi ne-am trezit a doua zi dimineaţă, iar spitalul era la Săveni. Nu ştiu cum a tratat problema d-l Burlacu, cum a bătut-o în cuie, el fiind la PNL, d-l Târzioru fiind la PNL, ei au bătut palma amândoi. Nu ştiu ce s-a întâmplat, dar eu când m-am trezit am aflat că spitalul din Darabani nu mai este. M-au sunat dr. Nor, d-na Meţler şi mai mulţi dărăbăneni să mă întrebe ce facem. Nu a depins de mine spitalul. Eu am făcut parte din Comisia economică. Când 6 comune PNL nu aveau bani de salarii i-am ajutat, pentru că toţi erau ai mei. Nu am reuşit să cad la pace cu primarul de la Darabani. Nu poţi să-i dai omului ceva cu forţa, să-i iei cu forţa poţi, dar să-i dai nu. De la Hudeşti a venit Viorel (n.r.-Atomei) pentru un parc, pentru sala de sport şi pentru un teren, la Smârdan, la Codreni aveau de terminat o şcoală, la Păltiniş şi la Havârna aveau un teren de sport. Parlamentarii de Botoşani au solicitat reabilitarea drumurilor Tg. Frumos-Botoşani şi Suceava-Botoşani, iar eu m-am luptat şi am intervenit pe lângă d-l Flutur şi am introdus modernizarea Vămii Rădăuţi Prut şi drumul 24 C Rădăuţi Prut-Manoleasa. Sunt bucuros că am realizat aceste lucruri.
Acestea sunt principalele realizări din mandatul d-voastră?
Nu numai, eu am ajutat fiecare comună. Noi, parlamentarii, suntem pentru făcut legi. Dacă mă duc şi spun că vă fac la Hudeşti cutare sau la Havârna cutare, asta înseamnă trafic de influenţă. În Parlament nu poţi interveni când vrei tu, faci legile în cadrul comisiilor. Primarul trebuie să facă drumuri, poduri şi proiecte. Nu am nimic cu Burlacu, nici cu Aroşoaie, cu nimeni.
Nu e prea mare coincidenţa sosirii investitorilor italieni la Darabani cu alegerile parlamentare de peste două săptămâni?
Nu, acest lucru era programat de mai mult timp, iar candidatul la Senat pe Colegiul Darabani-Săveni, Valentin Făgărăşian, s-a cam săturat şi ar vrea să se retragă în zonă. Îi cunosc familia, pe soţia sa, Adriana şi cei doi copii minunaţi. Le-am spus să nu mă facă de râs pentru că eu rămân aici, în Darabani, nu am unde pleca. Trebuie să-mi cresc nepoţii aici. Nu i-am adus aici pe italieni pentru campanie electorală. Să treacă alegerile şi ne apucăm de treabă. Acum toţi banii îi dau pe drumuri. Toată ziua mă duc şi vin. Oboseală, şi nimic altceva. Când se transmite acum din Parlamentul României, parcă ar fi de la Jilava. Le-am spus, după sesizarea ANI, să mă împuşte dacă sunt vinovat. Dar eu cu cine am făcut campanie electorală? Cu băiatul meu, care are acum la rândul lui, doi copii.
Care ar fi motivele pentru care dărăbănenii ar trebui să vă acorde votul lor pentru un nou mandat de parlamentar?
Eu le-am spus oamenilor: Fraţilor, eu am făcut tot ce am putut, dar nu m-am dus să fac trafic de influenţă. Nu s-a închis spitalul sau fabrica din cauza mea. Le-am transmis că pe mine mă găsesc tot timpul în Darabani, şi sâmbăta şi duminica. Pe mine, dacă vrei să mă înjuri, mă găseşti oricând, şi te-ai răcorit, în timp ce pe candidaţii de la Bucureşti nu-i mai vezi. Vine o dată pe an sau dacă îl cheamă primarul. Şi aşa legile sunt proaste, sunt date pe genunchi din ‘90 încoace. Am văzut un act de vânzare-cumpărare din 1864. Scria cam aşa: „Ţigan Danciu, cumpărat măgar la Panciu. Văzut, plăcut, bandat, măgar cumpărat”. Acum legea e foarte întortocheată. Toată lumea a venit numai cu minuni. Suntem câţiva care ne întâlnim în Parlament, sunt alţii care nu i-am văzut în veci. Pe unii nici nu-i cunosc, chiar dacă sunt colegii mei. Ei nu vin pentru că au afaceri mari. Şi eu, dacă aş fi avut afaceri mari, poate nu m-aş mai fi dus la Parlament. Ştiu, a fost o lecţie dură pentru mine, dar a fost adevărat!
Credeţi că principalul d-voastră atu la aceste alegeri reprezintă faptul că sunteţi dărăbănean?
Da, eu am ajutat pe toată lumea de aici. Din salariul meu de parlamentar nu am dus nici un leu acasă. Soţiei mele, fiind cu afacerile, i-am mai cerut nişte bani. Noi, parlamentarii, ne-am tăiat şi pensiile pe care le-am avut. Acum mergem pe principiul contributivităţii. Le-am spus oamenilor că nu pot să le promit foarte multe, dar dacă pot, îi ajut, şi mă pot întâlni oricând cu ei.
Aţi participat la negocierile purtate de oamenii de afaceri italieni cu administratorul fostei Fabrici Cantex din localitate?
A fost o discuţie, acum au rămas să meargă în Franţa şi să achite suma pe care au discutat-o. Dacă vor cumpăra fabrica, ei de aici nu mai pleacă. Eu am forţat nota ca ei să ajungă aici. Fabrica a rămas la preţul unui apartament din Italia.
Care a fost rolul fostului primar al Botoşaniului, Cătălin Flutur, în această poveste?
Duminică (n.r- 25.11.2012) urmează să avem o întâlnire pe Colegiu. Ei au susţinut o conferinţă de presă la Botoşani şi apoi am programat să mergem să vedem fabrica Knauf din Briceni (R. Moldova), lângă Mămăliga. Am discutat şi cu primarul din Păltiniş despre zăcămintele de bentonită. D-l Flutur nu a venit la Darabani politic. Nu am făcut poze, nu am dat calendare nimănui. Ei au dorit să discute ca să nu rămân eu cu obligaţii, ca să nu spună lumea că Strugaru a făcut prin asta campanie electorală. Eu vreau să dau drumul la Fabrică şi să lucrez şi eu aici. M-am săturat de drumurile astea şi de toate.
Adică renunţaţi la Parlament?
Nu să renunţ, dar vedeţi cum e valul ăsta, politica este ciclică. Peste patru ani poate vom reveni noi, peste alţi patru vin ei. Nu e o problemă. Aşa-i valul, te împinge. Suntem ameninţaţi să nu ne ducem acolo sau dincolo. Fiecare face politică în felul lui. După o anumită perioadă lumea s-a săturat de unii politicieni. Am electorat care tot timpul m-a stimat, iar alţii au fost tot timpul contra. Noi am făcut nişte greşeli care nu trebuiau făcute: tăiarea pensiilor si salariilor. Eu am fost în Comisia de sănătate? Ştiţi cine a fost. Eu am fost în Comisia de muncă? N-am fost. Pe d-l Mihăilescu îl apreciez din toate punctele de vedere. El a câştigat războiul şi eu l-am pierdut? Nu a fost şi el la guvernare cu mine? Nu şi el a tăiat pensiile? Numai Strugaru le-a tăiat? Îl apreciez foarte mult şi pe d-lui şi pe d-l Şoptică. Nu am nimic cu nimeni. Nu am dat în nimeni niciodată; dacă s-ar putea să avem o discuţie constructivă, să putem face ceva pentru dărăbăneni. Mi se reproşează că nu am făcut multe pentru dărăbăneni. Am făcut, dar primarul a fost contra. Primarul a fost Gică contra. Am ajutat toate comunele. Colegiul meu a fost format din Darabani plus 16 comune. Sunt 17 localităţi în care trebuie să fiu frate cu toţi. Când a fost propus d-l senator Marcu pentru şefia CNVM, eu l-am susţinut pentru că era botoşănean de-al meu.
Ce procent credeţi că veţi obţine la aceste alegeri?
Nu ştiu, dar am o şansă mai mare decât d-l Şoptică pentru că pot să merg şi de pe locul doi. Obiectivul meu este să câştig cele mai multe voturi pe ARD. Dacă nu scot, vor veni alţii. Este o ruletă rusească. Toţi avem şanse. Şi d-l Făgărăşian are şanse la Senat şi d-na de la Săveni şi băiatul de la Dorohoi şi Roman şi Alecsandru, dar depinde cum se învârte roata.
sursa: darabaneni.ro