Editorial

INTERVIU | Soldat in Legiunea straina: “Nu prea ai drepturi, inghiti in sec si-i dai inainte”

Ei intre ei isi spun “legionari”, desi nu au nicio legatura cu doctrina politica. Sunt soldati, gata in orice moment sa-si dea viata, iar activitatea lor a fost intotdeauna invaluita in mister.

Motto-ul lor este “Dincolo de limite” si, atunci cand primesc o misiune, nimic nu le poate sta in cale. Sunt soldatii din Legiunea straina. Nu prea vorbesc despre ei si au un cod de onoare destul de strict.

Un fost soldat in Legiunea straina a acceptat sa raspunda intrebarilor Ziare.com, fara ca numele sau chipul sa-i fie publicat. P.C. are 32 de ani, este din Arad, si-a petrecut cinci ani si jumatate “sub arme”. Acum este somer si ar vrea sa plece din nou.

“Ideea de a pleca in Legiune mi-a venit intr-o misiune cu Armata Romana in Kosovo, unde am intalnit legionari din Romania. Imi iubeam meseria, dar stiam ca in tara ma plafonez. Banii au fost cea mai mare motivatie, pe langa mandria de a apartine unui corp de elita”, ne-a spus P.C.

“M-am prezentat la cartierul general (Aubagne 1 Regiment Etrangere, langa Marsilia) unde am fost supus selectiei de baza. Vizita medicala, probe sportive (alergare, flotari, tractiuni), nimic iesit din comun, mi s-au parut usoare, teste de inteligenta, asemanatoare cu cele din armata romana”, povesteste el.

Tot procesul de recrutare a durat aproximativ doua saptamani. Dupa ce a trecut de recrutare, toate bagajele cu care a venit de acasa i-au fost luate, primind inclusiv chiloti si periuta de dinti. “Totul trebuie sa fie uniform”, precizeaza romanul. Dupa alte doua saptamani, a inceput instructia de baza, la Castelnaudary (4eme Regiment Etranger).

“Indiferent de cunostintele militare ale fiecaruia, am invatat pasul de defilare, armele, sa cantam, sa tragem cu arma, topografie militara, geniu, si multa pregatire fizica si psihica. Cantecele militare pe care se bate pasul de defilare sunt o traditie”, adauga P.C. Tot acest antrenament de baza a durat patru luni.

L-am intrebat si de conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca pentru a trece de etapele premergatoare. “Nu prea ai drepturi, iar cele pe care este normal sa le ai nu le stii pentru ca nu ti le spune nimeni, deci nu stii sa ceri. Asa ca inghiti in sec si ii dai inainte”, mai spune soldatul.

Citeste mai departe pe Ziare.com

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page